Хайнрих Херц.

роден: 22 февруари 1857 г. в Хамбург, Германия

починал: 1 януари 1894 г. в Бон, Германия, на 36 г.

погребан в: Хамбург, Германия

националност: Германия

професия: физик

образование:

учил при: Херман фон Хелмхолц

научна дейност:

семейство:

  • съпруга: Елизабет Дол
  • деца:
    • Йохана
    • Матилде

религия: Лутеранство

Хайнрих Рудолф Херц (на немски: Heinrich Rudolf Hertz) е германски физик, експериментално доказал наличието на теоретично обоснованите от Джеймс Максуел електромагнитни вълни.

Биография и творчество

Хайнрих Рудолф Херц е роден на 22 февруари 1857 г. в Хамбург, в проспериращо и културно ханзейско семейство. Баща му, Густав Фердинанд Херц, е адвокат, а в периода 1887 – 1904 г. – сенатор. Майка му, Анна Елизабет Пфефферкорн (1835 – 1910) е дъщеря на армейски лекар от Франкфурт на Майн. Има трима по-малки братя и една сестра. Женен е за Елизабет Дол, с която имат две дъщери – Джоана и Матилда.

В края на 80-те години на XIX век той става вторият човек, след Никола Тесла, който показва, че електромагнитните вълни се движат със скоростта на светлината и че могат да бъдат отразявани и пречупвани.

Хайнрих Херц е изучавал инженерство, но е показвал интереси и към други области, като математика и изучаване на различни езици. По предложение на германския физик, физиолог и философ Херман фон Хелмхолц, той предприема последователност от експерименти, които през 1888, водят до потвърждаването на теорията на Максуел. Това включва доказателството за разпространението на вълни, което той показал чрез приемането на електромагнитно смущение, получено от искра чрез приемник, който всъщност е бил несъединен проводников контур. По време на експеримента, той измерва скоростта на разпространение на смущението и открива, че тя съвпада с тази на светлината. Заключението, че самата светлина има поведение на електромагнитна вълна е логическо допълнение на тези експерименти.

На възраст 31 години, Херц успява там, където другите се провалят. Чрез неговите експерименти, той показва много от свойствата на електромагнитните вълни, като отражение, поляризация, периодичност, резонанс и дори използването на параболични антени.

Той умира само 6 години по-късно на възраст 37 години. Съвременният запис на уравненията на Максуел е получен от Херц (и Хевисайд).

Хайнрих Херц е откривателят на фотоелектричния ефект. В негова чест единицата за измерване на честотата на електрическите хармонични трептения, електромагнитните вълни от всякакъв характер, акустичните и механични трептения, е наречена херц и се означава с Hz.

източник: уикипедия