Готлиб Даймлер

Роден: 17 март 1834 г., в Шорндорф, Вюртемберг

Починал: 6 март 1900 г., в Щутгарт, Германия, на 65 г.

Националност: Германия

Професия: инженер, индустриален дизайнер

Образование: Щутгартски политехнически институт

Известен с: Мотоциклет, автомобил

Готлиб Даймлер (на немски: Gottlieb Wilhelm Daimler) е германски инженер, индустриален дизайнер, един от първите, които работят върху двигателите с вътрешно горене.

Биография и работа

Той е син на хлебар, завършил Политехниката в Щутгарт. Работи във фабриката за газови двигатели „Дойц“. През 1885 г. създава първия мотоциклет в света, а две години по-късно – първия четириколесен автомобил, задвижван от двигател с вътрешно горене.

Първият мотоциклет

През 1867 г. се жени за Ема Кунц, дъщеря на аптекар. Тя умира през 1889 – годината, в която Даймлер представя първия си автомобил на техническото изложение в Париж.

Първият автомобил

В сътрудничество с Вилхелм Майбах работи по подобряване на характеристиките на двигателите с вътрешно горене и успява да намали габаритите и теглото им (до около 80 кг) като реализира немислимите за онова време 600 оборота в минута. Той полага основите на автомобилната индустрия и спомага за нейното разпространяване в цяла Европа.

През 1892 г. е продаден първият автомобил.

В началото на 1893 г. Готлиб Даймлер прекарва инфаркт и отива да се лекува в Италия. Във Флоренция се запознава с Лина Хартман, вдовица, с 22 години по-млада от него. Те сключват брак през същата година.

Даймлер умира през 1900 г. На негово име е наречен стадион в Щутгарт.

източник: уикипедия