Джузепе Верди

роден: 10 октомври 1813 г. в Ронколе, Френска империя

починал: 27 януари 1901 г. в Милано, Италия, на 87 г.

националност: Италия

професия: композитор

стил: Класическа музика

Джузепе Фортунино Франческо Верди (на италиански: Giuseppe Fortunino Francesco Verdi) е италиански композитор от периода на Романтизма, автор главно на опери.

Един от най-влиятелните композитори на 19 век, негови творби и днес се изпълняват често от оперните театри по целия свят. Излизайки извън рамките на жанра, някои теми от тях, като La donna è mobile от „Риголето“, „Va, pensiero“ от „Набуко“, Libiamo ne’ lieti calici от „Травиата“ или триумфалният марш от „Аида“, са се превърнали в траен елемент на популярната култура.

Въпреки че композициите на Верди понякога са критикувани заради тяхната ограничена хроматичност, както и за мелодраматичния им уклон, шедьоврите на Верди преобладават в обичайния оперен репертоар век и половина след своето създаване.

Биография

Ранни години

Джузепе Верди е роден на 10 октомври 1813 г. в село Ронколе край градче Бусето в областта Парма, по това време част от френския департамент Таро. На 12-годишна възраст започва да учи в Бусето, където често посещава голямата библиотека на местното йезуитско училище. Още от малък е музикален и свири на орган в местната църква. В Бусето той получава и първите си уроци по композиция. През 1830 г. прави първото си изпълнение пред публика в дома на местния търговец Антонио Баредзи.

През 1833 г. с финансовата помощ на Баредзи, Верди заминава за Милано, за да продължи образованието си. Там той взима частни уроци по контрапункт и посещава оперни представления и концерти, главно с германска музика. Той посещава салона на Клара Мафеи, където го окуражават да се посвети на театралната композиция.

След завръщането си в Бусето, Джузепе Верди получава общинска служба като музикант. Баредзи го кани да дава уроци по музика на дъщеря му Маргaрита и малко по-късно, на 4 май 1836 г., двамата се женят. Семейството има две деца, Вирджиния Мария Луиджа (1837-1838) и Ичилио Романо (1838-1839), които умират малки, последвани на 18 юни 1840 година от майка си. Верди, който по това време пише първите си опери, е потресен от преждевременната им смърт.

Първоначален успех

Първата опера на Джузепе Верди, „Оберто, граф ди сан Бонифачо“, е представена на 17 ноември 1839 г. в миланския театър Ла Скала. Тя постига известен успех, след което импресариото на театъра Бартоломео Мерели сключва с Верди договор за още две опери. Докато пише първата от тях, „Мнимият Станислав или крал за един ден“, умира съпругата му, а нейното представяне през септември 1840 г. претърпява провал. Верди понася тежко тези лични и професионални неуспехи и дори се зарича да се откаже от композирането, но Мерели го убеждава да напише и втората опера, за която са се договорили.

Верди проявява взискателност към всички страни на оперното изкуство – либретото, изпълнителите, режисурата, дори декорите и сценичните костюми. Именно увлекателното либрето, което е съсредоточено върху идеята за нацията и нейната свобода, го привлича да напише следващата си опера. Поставена през март 1842 г., „Набуко“ става първият голям успех на Верди, донесъл му широка известност. Нейните мелодии излезли извън операта и били изпълнявани на всякакви места. Операта била изтълкувана като призив за формиране на италианска държава, обединяваща земите на тогавашните няколко дребни кралства. Верди става национален любимец, символ на патриотичен интелектуалец.

През следващото десетилетие, което по-късно той нарича „каторжнически години“, Верди пише още 14 опери. С „Ернани“, базирана на известната едноименна пиеса на Виктор Юго, той се прочува и извън границите на Италия и през 1847 г. той поставя първата си опера в Париж – „Йерусалим“. Постановката следва френската традиция, включваща продължителни балетни сцени, и „Йерусалим“ става първата опера на Верди в жанра гран опера. По това време Верди пише и операта „Макбет“, определяна често като неговата най-оригинална опера. За пръв път той прави опит за опера без любовен сюжет, нарушавайки едно от основните правила на италианската опера от 19 век.

Между 1847 и 1849 г. живее в Париж, където се запознава с втората си съпруга – певицата Джузепина Стрепони.

Среден период

От 1851 г. започва нов период в творчеството на Верди. Първите три опери от този период, „Риголето“ (либрето Пиаве), „Трубадур“ (либрето Салваторе Камарано) и „Травиата“ (либрето Пиаве), са посветени на по-общочовешки сюжети и доказват умението на Верди да изгражда и развива до съвършенство оперната форма. Други опери на Верди са „Симоне Боканегра„, „Сицилиански вечерни„,“Бал с маски„, „Силата на съдбата„, „Дон Карлос„. По това време Верди написва и едно друго голямо и също така вечно произведение – „Реквием„, посветен на поета Алесандро Мандзони.

Последни години

В последния си творчески период написва само три музикално-сценични творби – „Аида„, „Отело„, „Фалстаф„. Тези опери се считат за връх на неговото изкуство. Верди написва малко произведения извън оперите. През 1873 г. изнася струнен квартет. Написва и две църковни песни по текст на Данте.

Джузепе Верди умира на 27 януари 1901 г. в Милано.

Опери

Цитати от Джузепе Верди

  • В изкуството, както и в любовта, преди всичко трябва да бъдем откровени.
  • Гласът и мелодията ще си останат за мене най-важните.
  • За да се съчини музика, е необходимо преди всичко да има музика в душата.
  • Никакви колебания, никакви отстъпки, когато работата се отнася за изкуството.
  • От всички композитори аз съм най-малко знаещият… Казвам го съвсем сериозно, но под „знания“ няма предвид музикалните знания.
  • Оркестърът е голяма китара.приписвано
  • Художникът е длъжен да се вглежда в бъдещето и да предугажда в хаоса нови светове.

източник: уикипедия