Кеничи Фукуи

роден: 4 октомври 1918 г. в Нара, Япония

починал: 9 януари 1998 г. в Киото, Япония, на 79 г.

националност: Япония

професия: химик

образование: Университет в Киото

работил в:

  • Военна лаборатория за горива
  • Университет в Киото

награди: Нобелова награда за химия (1981)

Кеничи Фукуи (на японски: 福井謙一, по английската система на Хепбърн: Fukui Kenichi) е японски химик, носител на Нобелова награда за химия през 1981 г. заедно с Роалд Хофман „за разработването на теорията за протичането на химичните реакции“.

Биография

Роден е на 4 октомври 1918 г. в град Нара, префектура Нара, Япония. Той е най-големия син на търговеца и директор на завод Рьокичи Фукуи, който взима решението синът му да се занимава с химия.

През 1941 г. Кеничи Фукуи завършва Департамента по индустриална химия на Имперския университет в Киото.

След дипломирането си работи във Военната лаборатория за горива, където извършва експерименти със синтетични горива.

През 1943 г. се завръща като лектор в университета в Киото, където преподава в Департамента по химия на горивата. През 1951 г. става професор, а от април 1971 до март 1973 г. е декан на Факултета по инженерство в същия университет.

Оттегля се от преподавателска дейност през 1982 г.

Автор е на 137 научни публикации в периода 1944-1972, повечето издадени на японски език и посветени на органичната химия, химичните реакции и катализата. Негово дело също са над 280 научни публикации на английски език, по-голямата част от тях посветени на теорията на химичните реакции и свързаните с тях теми.

През 1981 г. получава най-голямото признание в научната си кариера – Нобеловата награда за химия, която поделя с американския химик Роалд Хофман. Двамата учени са наградени с нея за приносите им в областта на химичните реакции.

Умира от перитониален рак на 9 януари 1998 г. в Киото.

източник: уикипедия