Фредерик Грант Бантинг

роден: 14 ноември 1891 г. в Алистън, Онтарио, Канада

починал: 21 февруари 1941 г. близо до Мъсгрейв Харбър, Канада, на 49 г.

националност: Канада

професия: учен, медик

образование: Университета в Торонто

известен с: откриването на инсулин

награди: Нобелова награда за физиология и медицина (1923)

военна кариера

предан на: Канада

служил на: Медицински корпус на канадската армия

служба: 1916–1918

звание: капитан

битки/войни: Първа световна война

награди: Военен кръст

Сър Фредерик Грант Бантинг (на английски: Sir Frederick Grant Banting) е канадски медик, учен, физик и биохимик, известен най-вече със синтезирането на инсулина. На 27 юли 1921 г. научният екип от Университета в Торонто, ръководен от Бантинг, доказва, че хормонът инсулин регулира кръвната захар. Това е неговото най-високо оценено постижение, за което е удостоен с Нобелова награда за медицина или физиология през 1923 г.

Подробности

Разделя си наградата със сътрудника си Джон Джеймс Ричaрд Маклауд.

Патента за инсулина Бантинг и Маклауд продават на Университета в Торонто за 1 долар и съвсем скоро започва промишленото производство на инсулин.

Други Нобелови награди, свързани с инсулина

С изучаването на инсулина са свързани още две Нобелови награди. Британският молекулярен биолог Фредерик Сангър през 1958 г. получава премията по химия за това, че определя точната последователност от аминокиселини, образуващи молекулата на инсулина. Така инсулинът става първият белтък, за който е определена първичната структура.

Английската химичка и биохимичка Дороти Крауфут Ходжкин, с помощта на рентгенова дифракция, успява да пресъздаде пространствения строеж на инсулиновата молекула, което ѝ носи Нобелова награда през 1964 г.

Рицарство

През 1934 г., 11 години след откритието на животоспасяващия медикамент, Фредерик Бантинг е посветен в рицарство от крал Джордж V.

източници: framar.bg; Накратко