Франк Синатра

роден: 12 декември 1915 г. в Хоубоукън, САЩ

починал: 14 май 1998 г. в Лос Анджелис, САЩ, на 82 г.

националност: САЩ

професия: актьор, музикант

стил: поп, джаз, суинг

глас: Баритон

активни години: 1935 – 1995 г.

съпруга:

  • Нанси Синатра (1939-1951)
  • Ава Гарднър (1951-1957)
  • Мия Фароу (1966-1968)
  • Барбара Синатра (1976-1998)

деца: Нанси Синатра, Франк Синатра младши, Тина Синатра

Франсис Албърт Синатра (на английски: Francis Albert Sinatra) е американски актьор и певец от италиански произход. Той е известен с прозвищата The Voice (Гласът) и Ol’ Blue Eyes (Старите сини очи).

Биография

Като певец Синатра дебютира през 1937 г. и записва първата си плоча в Балтимор. Има възможността да работи с първокласни оркестри и аранжори: Хари Джеймс, Каунт Бейзи, К. Джоунс, Бъди Рич, Били Мей и Нелсън Ридъл. Неговата популярност продължава 60 години.

На 26-ата церемония по връчване на наградите „Оскар“ Синатра печели статуетката в категорията за най-добра мъжка поддържаща роля за изпълнението си в класиката „Оттук до вечността“ (1953) на режисьора Фред Зинеман.

Познат е като филантроп. Помага на Джуди Гарланд, включително когато е във финансови затруднения.

Първата жена на Синатра е Нанси Барбато. От нея има три деца. През 1951 г. се жени за холивудската легенда Ава Гарднър. Неговото име се свързва с едни от най-красивите жени на неговото време – Марлене Дитрих, Лорен Бекол, Лана Търнър, Мерилин Монро. През 1960 г. среща Мия Фароу. Той е на 45, а тя на 20 години. Женят се през 1966 г., но две години по-късно се развеждат. Последната му съпруга е Барбара Маркс, с която остава до края на живота си.

Макар че през целия си живот той отрича каквато и да е връзка с мафията, след неговата смърт се намират безспорни доказателства в документи на ФБР, които сочат наличието на такива връзки. Освен това през целия си живот той е в компанията на принцове, крале и президенти.

Избрана дискография

Cheek to Cheek 1958

Come fly with me 1957, 1965, 1993

Come rain or come shine 1961

Fly me to the moon 1964, 1994

Fools rush in 1940

For once in my life 1969

I’ve got the world on a string 1953, 1993

Love and marriage 1955, 1965

Luck be a lady 1963, 1994

Mack the knife 1984, 1986, 1994

That’s life 1966

Moon river 1964

My Way 1968, 1994

New York, New York 1979, 1993

Strangers in the night 1966

The best is yet to come 1964, 1994

The World We Knew Over And Over 1967

You are the sunshine of my life 1974

You make me feel so young 1956, 1993

Young at heart 1953, 1963

I’ve got you under my skin 1955, 1965, 1994

I get a kick out of you 1952, 1964, 1994

Come dance with me 1958

Sunny side of the Street 1960

My kind of Town 1961, 1970

Chicago 1956

In the Wee Small Hours 1954

One for my Baby 1954

LA is my Lady 1985

The Lady is a Tramp 1955

It was a very good year 1965

The September of my years 1965

All the Way 1957, 1960

A Foggy day in London town 1964, 1994

Pennies from Heaven 1962

South of the border 1958

Избрана филмография

година филм оригинално заглавие роля режисьор
1953 Оттук до вечността From Here to Eternity редник Анджело Маджо Фред Зинеман
1956 Около света за 80 дни Around the World in 80 Days пианистът в салона Майкъл Андерсън
1959 Дупка в главата A Hole in the Head Тони Манета Франк Капра

източник: уикипедия