Франческо Канова да Милано.

Роден: 18 август 1497 г. в Монца, Италия

Починал: 2 януари 1543 г. в Милано, Италия, на 45 г.

Националност: Италия

Професия: композитор, лютенист

Семейство:

Баща: Бенедето Канова

Франческо Канова да Милано (на италиански: Francesco Canova da Milano) е виртуозен италиански лютенист и композитор от епохата на Ренесанса, един от най-големите музиканти на 16 век.

Биография

Франческо да Милано е роден на 18 август 1497 в Монца, близо до Милано. Син е на музиканта Бенедето Канова. Към 1510 постъпва на служба при херцог Франсоа дьо Гонзаг в Ломбардия. По-късно заминава за Рим и служи на няколко папи, сред които и Лъв Х, както и кардинал Иполито де Медичи. Заради виртуозността си печели прозвището il divino Francesco („божественият Франческо“).

През 1535 постъпва на работа при папа Павел III, на когото служи до смъртта си.

Погребан е в църквата Санта Мария де ла Скала, която е съборена през 18 век и на нейно място е изградена знаменитата опера Ла Скала.


Творчество

Творбите на композитора са изцяло светски ориентирани и предназначени за лютня. В тях се откроява типичното за Ренесанса звучене. През целия си живот написва няколко големи сборника с творби, предимно фантазии и ричеркари. Творбите на Франческо да Милано са публикувани за пръв път във Венеция между 1536 и 1548 г. До днес са оцелели 124 негови произведения – много фантазии, 60 ричеркари, токата и други.

източник: уикипедия