Феликс Менделсон Бартолди

роден: 3 февруари 1809 г. в Хамбург, Германия

починал: 4 ноември 1847 г. в Лайпциг, Германия, на 38 г.

националност: Германия

професия: композитор

стил: класическа музика

Якоб Лудвиг Феликс Менделсон Бартолди (на немски: Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy) е германски композитор от еврейски произход, диригент и пианист. Автор на „Сватбения марш“, част от „Сън в лятна нощ“.

Биография

Роден е в богатото и интелигентно семейство на банкера от еврейски произход Авраам Менделсон, което често е посещавано от най-видните интелектуалци за онова време: Фридрих Хегел, Йохан Волфганг Гьоте, Карл Мария фон Вебер, Карл Целтер и др. Негов дядо е еврейският философ Мозес Менделсон, основател на движението Хаскала (Еврейско просвещение). Баща му и майка му Лия обаче приемат християнството и променят фамилията си на Менделсон Бартолди.

През младите си години Менделсон работи, като следва класическите традиции в музиката. На 20-годишна възраст той изпълнява за първи път „Матеус Пасион“ на Йохан Себастиан Бах – 80 години след смъртта на известния композитор.

През октомври 1830 г. той предприема продължително турне из Италия. Неговата „Италианска симфония“ е вдъхновена емоционално от преживяното по време на пътуването.

След завръщането си през 1835 г. Менделсон става общински музикален диригент и създава Лайпцигската консерватория. Сборникът, известен като Lieder ohne Wort („Песни без думи“), състоящ се от 49 къси пиеси за пиано, композирани за начинаещи пианисти, е сред последните шедьоври, които Менделсон оставя на света.

През 1838 г. се жени за Сесил Жанрено. Бракът му е нетипично спокоен в сравнение с другите композитори от този период. Творци като Шопен, Лист и Берлиоз биват силно повлияни от бурните си романтични връзки, докато Менделсон се наслаждава на семейната си идилия.

Умира в Лайпциг на 4 ноември 1847 г., след поредица от инсулти, причинени от много стрес.

Творчество

Менделсон е представител на романтизма в музиката. Той е основоположник на програмната концертна увертюра. Известни негови творби са:

  • „Сън в лятна нощ“ (откъдето е прочутият „Сватбен марш“),
  • Концерт за цигулка и оркестър,
  • Два концерта за пиано и оркестър,
  • „Шотландска симфония“,
  • „Италианска симфония“,
  • Клавирни пиеси и сонати, квартети, кантати и др.

На 25 януари 1858 г. за първи път е изпълнено най-популярното му произведение – „Сватбеният марш“.

източник: уикипедия