Ойген д’Албер

роден: 10 април 1864 г. в Глазгоу, Великобритания

починал: 3 март 1932 г. в Рига, Латвия, на 67 г.

националност: Швейцария, Германия, Шотландия

професия: композитор, диригент, пианист

стил: Класическа музика

инструменти: пиано

Ойген д’Албер (на немски: Eugen d’Albert) е шотландско-германски композитор, диригент и пианист.

Биография

Роден е на 10 април 1864 г. в Глазгоу, Шотландия, Обединено кралство Великобритания и Ирландия. На 16 години е вече известен пианист. Негови учители са Ернст Пауер и Ханс Рихтер, а по-късно и Ференц Лист.

Първата си опера „Рубинът“ написва през 1893 г. През следващите 10 години пише още 6 опери – сред тях е „Каин“. Най-голямата си слава като оперен композитор постига с операта „В долината“, която е написана през 1903 г. с либрето на Рудолф Лотар по драмата Terra baixa (1896) на писателя Àngel Guimerà от Каталония. Тя е представена за пръв път през същата година в Прага.

През 1907 г. става директор на Висшето училище по музика в Берлин, поради което има широко влияние върху музикалното образование в Германия. Заема също длъжността капелмайстор в Двора на Ваймар. Приема швейцарско гражданство през 1914 г.

Автор е на повече от 20 опери, сред които по-известни са „Мъртвите очи“, „Революционна сватба“, „Черната орхидея“ и „Голем“.

Има 11 деца от 6 брака. В процес на развод в Рига с последната си съпруга умира на 3 март 1932 г. Погребан е край езерото Лугано в Моркоте (Morcote), кантон Тичино, на 10 км от гр. Лугано, Швейцария.

източник: уикипедия