Едвард Мунк

роден: 12 декември 1863 г. в Одалсбрук, Шведско-норвежка уния

починал: 23 януари 1944 г. в Осло, Норвегия, на 80 г.

погребан в: Норвегия

националност: Норвегия

професия: художник

кариера в изкуството:

семейство:

 • майка: Лаура Катрин Бьолстад
 • баща: Кристиан Мунк
 • братя / сестри:
  • Джоана Софи Мунк (по-голяма от Едвард)
  • Питър Андреас Мунк (по-малък от Едвард)
  • Лора Катрин Мунк (по-малка от Едвард)
  • Ингер Мари Мунк (по-малка от Едвард)

Едвард Мунк (на норвежки: Edvard Munch) е норвежки художник-експресионист и автор на гравюри. Неговата силна и емоционално наситена трактовка на страданието силно повлиява на развитието на немския експресионизъм от началото на 20 век. Една от най-известните му творби е „Викът“ от 1893.

Живот

Детство

Едвард Мунк се ражда във ферма в селцето Одалсбурк, Льотен в Шведско-норвежката уния. Син на Лаура Катрин Бьолстад и Кристиан Мунк, син на свещеник. Кристиан е доктор и медицински офицер, омъжен за жена, значително по-млада от него. Едвард има четири братя и сестри. Софи и Едвард наследяват артистичния си талант от майка си. Едвард Мунк е роднина с художника Якоб Мунк и историка Петер Андреас Мунк.

Семейството се мести в Кристиания (сега Осло) през 1864, когато Кристиан Мунк е назначен като медицински офицер в крепостта Акерсхус. Майката на Едвард умира от туберкулоза през 1868 г., а любимата му сестра Софи – през 1877 г. След смъртта на майка си, децата са отгледани от баща им и леля им Карен. Често отсъстващ от училище поради боледувания, Едвард се занимава с рисуване. Кристиан Мунк учи сина си на история и литература и разказва на децата си страшни истории и истории на американския писател Едгар Алън По.

Позитивното поведение на Кристиан към децата си е засенчено от болестния му пиетизъм. Мунк пише:

Баща ми беше темпераментално нервен и маниакално религиозен, до степен на психоневроза. От него аз наследих семената на лудостта. Ангелите на страха, страданието и смъртта седят до мен от деня, в който се родих.

Кристиан порицавал децата си, казвайки им, че майка им ги гледа от рая и страда от тяхното непослушание. Репресивната религиозна среда, крехкото здраве на Едвард и ярките истории за призраци помагат за вдъхновението му със зловещите видения и кошмари; момчето чувства, че смъртта постоянно го следи. Една от по-малките му сестри, Лаура, е диагностицирана с психично заболяване от ранна възраст.

Заплатата на Кристиан Мунк е много ниска и семейството постоянно сменя евтини апартаменти. Ранните рисунки на Мунк показват интериора и индивидуалните предмети като медицински бутилки. В пубертета Мунк се интересува главно от рисуване.


Учение и влияния

През 1879 г. Мунк се записва в техническо училище да учи инженерство и се справя блестящо по физика, химия и математика. Учи чертане и перспективно рисуване, но честите заболявания му прекъсват обучението. На следващата година Мунк напуска училището, решен да стане художник. Баща му вижда изкуството като „безбожен занаят“, а съседите му му изпращат анонимни писма. За разлика от яростния пиетизъм на баща си, Мунк приема недогматично отношение към изкуството. В дневника си той пише: „в изкуството си аз се опитвам да обясня живота и значението му на самия себе си.“

През 1881 г. Мунк започва да учи в Кралското училище по изкуства и дизайн в Кристиания, един от основателите на който е далечният му роднина Якоб Мунк. Учители са му скулпторът Юлиус Миделтън и художникът Кристиан Крохг. Рисунките на голи модели от този период оцеляват само в скици, вероятно конфискувани от баща му.

По време на тези ранни години Мунк експериментира с много стилове, включително натурализъм и импресионизъм. Някои ранни творби напомнят за Едуар Мане. Много от тези опити му носят неблагоприятна критика от пресата и от баща му, който въпреки това му осигурява малки суми за разходи за живот. В един момент обаче бащата на Мунк, който може би се е появил от отрицателното мнение на братовчеда на Мунк Едвард Дирикс (утвърден традиционен художник), унищожава поне една картина (вероятно на гол модел) и отказва да изплаща повече пари за изкуство.


Творчество

Мунк пробива в Европа през 1892 г. Желанието му е да изобразява нова форма на реалността, основана на психологически преживявания, а не на визуални. Следователно картините на Мунк показват душевното състояние на автора, често подсилено от изобразяването на човешка фигура на преден план и провеждащо се събитие на заден план.

„Викът“ (1893; първоначално озаглавена „Отчаяние“), най-известната картина на Мунк, се смята за икона на екзистенциалното страдание. На въпроса за тази картина „Защо крещи?“, Мунк веднъж шеговито отговорил: „Изгубила си е чантичката“.

Както при много негови творби, той рисува няколко нейни версии. „Викът“ е измежду картините от серия, наречена „Фризът на живота“ (Lebensfries), в която Мунк изследва темите за живота, любовта, страха, смъртта и меланхолията.

Темите от „Фризът на живота“ постоянно се връщат в творчеството на Мунк в картини като „Болното дете“ (1886, портрет на болната му сестра Софи), „Вампир“ (1893-1894), „Пепел“ (1894), и „Мостът“. Последната показва слаби фигури с безлични или скрити лица, над които се издигат заплашителните форми на дебели дървета и надвесени къщи. Мунк изобразява жените или като крехки, невинни страдалки, или като смъртнобледи, пиещи живота вампири. Много изследователи смятат, че това отразява неговите сексуални страхове.


„Викът“ (1893)

Мунк рисува картината „Викът“ (на норвежки: Skrik) през 1893 г. Както при много свои творби, в периода 1893-1910 г. художникът рисува няколко нейни версии. „Викът“ е от серията „Сцени от живота“, в която норвежкият експресионист изследва темите за живота: любов, страх, секс, тревожност.

На картината е изобразена крещяща човешка фигура, с широко отворени уста и очи, обхванала главата си с ръце. Значително място във фона е заета от надвиснало ниско червено-оранжево небе. Под него се очертават неясните обобщени контури на морски пейзаж.

В дневника си художникът е записал ситуацията, при която се е родила идеята за картината:

Вървях по пътя с двама приятели – слънцето залязваше – внезапно небето стана кървавочервено – спрях, почувствал изнемога и се опрях на парапета – кръв и огнени езици стояха над синьо-черния залив и града – моите приятели отминаха напред, а аз стоях там, треперещ от тревога – и усещах един безкраен вик, пронизващ природата.

Този спомен, записан в дневника на Мунк на 22 януари 1892 г., ни дава сведението, че природата в картината представлява залива Осло-фиорд, край който е разположен едноименният норвежки град.

Изказвани са различни мнения за изказа на картината. Някои виждат фигурата на преден план като обхваната от някакъв ужас и считат изобразеното за символ на „универсалния ужас“. Други считат картината за икона на екзистенциалното страдание. Несъмнено много точна е оценката, че „картината внушава на зрителя чувството за вик: огромен вик, изпълващ цялото пространство, безнадежден, безпомощен, вик, действащ като символ“ (Атанас Стойков).

Казват, че първоначално картината е озаглавена „Викът на природата“ (Der Schrei der Natur). Но това не е точното ѝ обяснение. Към горния цитат можем да добавим, че „Викът“ е блестящо изражение на душевната самота, в която често изпадат интелектуалците. Безпомощната човешка фигура в предния план, неясните отдалечаващи се фигури и тревожният пейзаж подчертават вика, който изразява безсилието на човек, почувствал се слаб и самотен сред величието на природата. От философска гледна точка картината е продукт на екзистенциализма и е предвестник на популярната в ХХ век тема за алиенацията – темата за отчуждението и самотата.

Известни са няколко версии на „Вик“. В музея на Едвард Мунк (Munchmuseet) в Осло се излага един от живописните варианти, изпълнен със смесена художествена техника: масло, темпера и пастел върху картон, за който вариант се счита, че е създаден през 1910 г.

В Националния музей за изкуство, архитектура и дизайн в Осло се съхранява най-известният маслен вариант на „Викът“, който тук е показан в началото на статията. Картината е крадена на два пъти: през 1994 и 2004 г. Първият път творбата е върната след няколко месеца, а при втората кражба – чак през 2006 г. и то с някои повреди. След реставрация, в 2008 г. отново е изложена, но в десния край на картината личи петно, което е резултат на повредата.

Съществува и литография на картината, направена в 1895 г.:

Единствената версия на сюжета, която се намира в частни ръце, е изпълнена с пастелна техника. Рисувана е през 1894 г. На 2 май 2012 г. тази картина бе продадена за сумата от 119 922 500 долара, което е рекорд за произведение на изкуството.

Пародия на сюжета от картината „Викът“ присъства в първата серия на филмовата комедия „Сам вкъщи“:


Значими произведения

 • 1892 – Вечер на портите на Карл Йохан
 • 1895 – Викът – на 2 май 2012 г. версия на тази картина е продадена от аукционната къща „Сотбис“ за рекордната сума от 120 млн. щатски долара. Другите 3 версии се намират в 2 музея в Осло.
 • 1894 – Пепел
 • 1894 – 1895 – Мадона
 • 1895 – Пубертет
 • 1895 – Автопортрет със запалена цигара
 • 1895 – Смърт в болничната стая
 • 1899 – 1900 – Танцът на живота
 • 1899 – 1900 – Мъртвата майка
 • 1940 – 1942 – Автопортрет: между часовника и леглото


Галерия

Викът, 1893 г., картон, масло, темперни бои, пастел, 91 х 73,5 см, в Национален музей на изкуствата, архитектурата и дизайна, Осло, Норвегия
Работници по пътя си към дома, 1913-1914, 227 х 201 см, Музей на Мунк, Осло
Жълтият дънер, 1912 г., 129,5 х 159,5 см, Музей на Мунк, Осло
Галопиращ кон, 1910-1912, 148 х 120 см, Музей на Мунк, Осло
Слънцето, 1910-1911, 450 х 772 см, Музей на Мунк, Осло
Ревност, 1907, 75 х 98 см, Музей на Мунк, Осло
Портрет на Фридрих Ницше, 1906 г., галерия Тил, Стокхолм
Брошката, Ева Мудочи, 1903, литографски печат върху хартия, 76 х 53,2 см, Музей Мунк, Осло
Четири момичета в Åsgårdstrand, 1903, 87 х 111 см, Музей на Мунк, Осло
Целувка IV, 1902 г., гравюра върху дърво, 47 х 47 см, Музей на Мунк, Осло
Голгота, 1900 г., маслени бои върху платно, музей на Мунк, Осло
Червено и бяло, 1899-1900, 93 х 129 см, Музей Мунк, Осло
Гласът / Лятната нощ, 1896, 90 х 119 см, Музей на Мунк, Осло
Раздяла, 1896 г., 96 х 127 см, Музей на Мунк, Осло
Любов и болка (Вампир), 1895; 91 х 109 см, Музей на Мунк, Осло
Тревожност, 1894, 94 х 74 см, Музей на Мунк, Осло
Звездна нощ, 1893 г., 135,6 х 140 см, Музей на Дж. Пол Гети
Смърт в болницата, около 1895 г., платно върху масло, 150 х 168 см, Национална галерия, Осло
Смърт в болницата, 1893 г., 134 см × 160 см, Музей Мунк, Осло
На масата на рулетката в Монте Карло, 1892 г., 74,5 х 116 см, Музей Мунк, Осло
Танцът на живота, 1899-1900 г., масло върху платно, 126 х 191 см. Националната галерия, Осло
Пепел, 1894 г., масло върху платно, 120,5 х 141 см. Националната галерия, Осло
Харалд Норрегард (нарисуван от Мунк през 1899 г., Национална галерия) е един от най-близките приятели на Мунк от юношеството, съветник и адвокат
Болното дете, 1907.
Меланхолия, 1891; платно, маслени бои, молив; 73 х 101 см; в Музея на Мунк, Осло


Актови творби

Модел от плетения стол, 1919-1921, масло върху платно, 122,5 х 100 см, Музей Мунк, Осло
Плачеща гола, 1913-1914, 110 х 135 см, Музей на Мунк, Осло
Сутрешна прозявка, 1913, масло върху платно, 108 х 98 см, Художествен музей в Берген
Плачещата жена, 1907-1909, масло върху платно, частна колекция
Къпещи се мъже, 1907-1908, масло върху платно, 206 x 227,5 см, Ateneum, Хелзинки
Смъртта на Марат I 1907, 150 х 199 см, Музей на Мунк, Осло
Метаболизъм, 1898-1899, 172 х 142 см, Музей на Мунк, Осло
Жена от морето (детайл), 1896 г., платно, масло, 100 х 320 см
Пубертет, 1894-1895, масло върху платно, 151,5 x 110 см, Национална галерия (Норвегия)
Ръцете, 1893, масло върху платно, 91 х 77 см, Музей Мунк, Осло
Въпреки че е изключително необичайно изображение, тази картина може да е на Дева Мария. Спори се дали картината е специално предназначена като представяне на Мария. Мунк е използвал повече от едно заглавие, включително „Loving Woman“ и „Madonna“. Мунк не е известен с религиозни произведения на изкуството и не е известно да е бил християнин.
Възможно е картината да поставя акцент върху красотата и съвършенството на негова приятелка Дагни Юел-Пшибишевска (Dagny Juel-Przybyszewska), моделът на произведението и израз на поклонението му към нея като идеал за женственост. (1894, масло върху платно, 90 х 68 см, в Музея на Мунк, Осло)


Автопортрети

Автопортрет. Между часовника и леглото, 1940-1943, Музей на Мунк, Осло
Автопортрет с испанския грип, 1919 г., платно върху масло, 150 x 131 см, Национална галерия (Норвегия)
Автопортрет с бутилка вино, 1906 г., 110 х 120 см, музей Мунк, Осло
Автопортрет с четки, 1904, 197 х 91 см, Музей Мунк, Осло
Автопортрет в ада, 1903, 82 х 66 см, Музей на Мунк, Осло
Автопортрет, 1882, 26 х 19 см, Музей на Мунк, Осло

Пейзажи

Зимна нощ, Екели, 1930-1931, масло върху платно
Звездна нощ, 1922-1924, масло върху платно, 120,5 х 100 см, Музей Мунк, Осло
Пейзаж с море, 1918 г., платно, масло, 120,9 x 160, Kunstmuseum Basel
Бряг с Червена къща, 1904 г., масло върху платно, 69 х 109 см, Музей Мунк, Осло
Дим от влак, 1900, 84 х 109 см, Музей на Мунк, Осло
Скица за „Пепел“, 1894 г., масло върху платно, Bergen Kunstmuseum
From Saxegårdsgate, 1882, масло върху платно, Художествен музей в Лилехамер
From Sandviken, 1882, масло върху картон, 20 х 25 см, Художествен музей Флатен
Малко езеро с лодка, 1880 г., масло върху хартия на борда, 12 х 18 см, музей Мунк, Осло


Фотографии

Роза Майснер в хотел Рон във Варнемюнде, 1907 г., снимка, Музей Мунк, Осло
Мунк през 1912 г.
Портрет на Едвард Мунк
Автопортрет някъде на континента I, 1906, Музей на Мунк, Осло
Автопортрет „à la Marat“, 1908-1909, Музей на Мунк, Осло
Едвард Мунк на плажа във Варнемюнде, 1907 г., Музей Мунк, Осло
Автопортрет във Варнемюнде, 1907 г., Музей Мунк, Осло
Мунк през 1902 г., в градината на своя покровител д-р Макс Линде в Любек; на заден план има отливка от скулптурата на Огюст Роден Желязната ера.
Мунк през 1933.
Портрет на Едвард Мунк, през 1902 г.

източник: уикипедия