Драган Манчов

роден: 1834 г. в Батак, Османска империя

починал: 19 май 1908 г. в Пловдив, България, на 74 г.

националност: България

професия: книжовник

Драган Веселинов Манчов е български възрожденски просветител, книгоиздател и общественик. Един от двамата най-големи български книгоиздатели и книгоразпространители през Възраждането. Издател на първата стихосбирка на Иван Вазов „Пряпорец и гусла“, 1876 г.

Биография

Той е роден в Батак като Димитър Василев Манчов. Годината на раждането му не е известна със сигурност, като се приема, че тя е 1834 г. Според други сведения е роден през 1824 или 1832 г. Ученик е на Хаджи Найден Йованович и Йордан Ненов, а след това учителствува в с. Радилово, Батак, Пазарджик, Перущица и Пловдив.

От 1862 г. се отдава на книгоиздателска дейност. Заедно с Христо Г. Данов Манчов е най-големият български книгоиздател и книгоразпространител през Възраждането. Книжарницата му има клонове в Солун и Свищов. Книжарницата му в Солун се управлява от Алексий Димитров през 1874 г.

През 50-годишната си дейност Манчов издава 547 книги, голяма част от които са написани от неговото перо. Учебниците, които издава, се предимно за началните класове и са осъществявали задачата образованието да формира националната идентичност.

Неговият „Бащин език“ е първата книга за нагледно гласно преподаване и един от най-известните учебници за времето си, претърпява над 40 издания и цели десетилетия е в програмите на българските училища. Манчов отпечатва също църковнопевчески сборници, географски атласи и първата българска енциклопедия „Енциклопедичен речник“ с автор Лука Касъров.

Манчов редактира в. „Стара планина“. Има сведения, че той е един от хората, които налагат името „Стара планина„, вместо използваното дотогава Балкан.

Участва в Старозагорското въстание 1875 г., за което е арестуван. По тази причина той прекарва известно време в затвора в Одрин. След като е освободен, емигрира в Румъния и там наследява печатницата на Христо Ботев, като започва издаването на първия български всекидневник „Секидневний новинар”.

В Букурещ Манчов издава през 1876 г. първата стихосбирка на младия Иван Вазов „Пряпорец и гусла“ и става един от най-големите почитатели на Вазов и негов доверен издател.

След Руско-турска война от 1877-1878 г., със съдействието на руските власти, Манчов получава една употребявана скоропечатна машина и през май 1879 г. разкрива собствена печатница в Пловдив. От отварянето на печатницата до края на века от нея излизат 448 книги, предимно учебна литература.

Манчов е един от първите разпространители на идеите на големия руски педагог Константин Ушински, чиято книга „Детски свят“ Манчов е превел и издал.

През 1901 г. Манчов води и кратка обществена активност като кмет на Пловдивската община.

източник: уикипедия