Димитро Папазоглу

Роден: 15 януари 1828 г., ?

Починал: 17 декември 1902 г., ?, на 74 г.

Димитро Дончов Папазоглу (15 януари 1828 – 17 декември 1902) е по-големият син на Дончо Папазоглу от Казанлък, създателят на първата фабрика за розово масло.

 

Биография

Димитро Папазоглу завършва пловдивската гимназия. През 50-те години на 19 век Димитро, заедно с брат си Ботьо, поемат фирмата на баща си я развиват.

„Дончо Папазоглу и синове“ става една от най-големите търговски къщи по българските земи. Има кантори за продажба на розово масло в Цариград, Александрия, Париж, Марсилия, Лайпциг, Лондон, Триест, Виена и Ню Йорк.

Партньори и кредитори на братя Папазоглу са Христо Тъпчилещов, Иван Евстратиев Гешов, Евлоги и Христо Георгиеви, Коста Паница, Марко Балабанов и др.

Димитро е сред най-влиятелните чорбаджии в града, активен деятел на борбата за независима българска църква. През 70-те години на 19 век неколкократно приема в дома си В. Левски и дарява пари за революционния комитет.

По време на Руско-турската война в дома му в Казанлък се установява ген. Гурко. Участник в т. нар. „Цариградски кръг„, Д. Папазоглу е сред имащите право на глас при избора на екзарх Антим I.

След Освобождението е кмет на Казанлък (1879-1880) и депутат в Областното събрание на Източна Румелия (1880-1883). При обявяване на Съединението е член на дипломатическата делегация, която търси подкрепа за Съединението пред европейските монарси.

Димитро Папазоглу завещава пари, с които е построена градската болница в Казанлък.

 

източник: уикипедия