Димитър Воев

Роден: 21 май 1965 г. в София, Народна република България

Починал: 5 септември 1992 г. в София, България, на 27 г.

Националност: България

Професии: поет, музикант

Стил: ню уейв, дарк уейв, авангард

Инструменти: бас китара

Активни години: 1980 – 1992

Музикален издател: Балкантон, DS Music

Свързани изпълнители: Парадокс, Воцек и Чугра, Кале, Нова Генерация

Димитър Павлов Воев е български поет, композитор, вокалист и музикант (баскитарист), най-известен като основател на култовата българска група „Нова генерация“ от течението дарк уейв, създадена през 1987 г. и съществувала в различни състави до смъртта му през 1992 г.

Биография

Като ученик сформира първата си група „Парадокс“, заедно с Кристиян Костов. Двамата, заедно с барабаниста Кирил Манчев, избягват казармата, влизайки в психиатрична клиника. Все пак Кристиян Костов отива войник и групата се разпада. През 1984 г. Воев и Георги Маринов основават джаз дуета „Воцек“. По-късно към тях се присъединява Пенчо Попов и това дава началото на групата „Воцек и Чугра“. Свирят импровизирана музика и записват демо албуми на аудиокасети в апартамента на Пенчо Попов. Най-известната им песен е „Соня и Сала“. „Воцек и Чугра“ дълго време остава ъндърграунд. През 1992 г. записват в студио и издават албума „Бергология“.

През 1985 г. Воев и Васил Гюров основават първата пост пънк група в България – „Кале“. Първата им изява е през 1987 г. на Първия софийски рок фестивал, но след третата песен са свалени от сцената. Година по-късно „Кале“ се разпада, а Димитър основава групата „Вход Б“. Скоро съставът е прекръстен на „Нова генерация“, като името идва от поемата на Воев „Нова генерация завинаги“.

В големи хитове се превръщат песните

  • „Само двама“,
  • „Патриотична песен“,
  • „Скорпионите танцуват сами“
  • и други.

През 1989 г. Балкантон издава на грамофонна плоча песни на Нова генерация и Контрол. През 1991 г. е издаден и първият самостоятелен албум на групата, озаглавен „Forever“.

През 1991 г., само на 26 години, Димитър Воев се застъпва открито за хората и децата в Русе, за правото им на здраве и живот, организирайки един от първите рок фестивали в страната след падането на режима.

Воев умира на 27 години от тумор на мозъка. След смъртта му е издаден албумът „Отвъд смъртта“, в който са и последните записи на Воев и Нова генерация. През 1996 г. е издаден сборник с негови стихове „Поздрави от мен боговете“.

Популярната песен на група „Атлас“ – „Кукла“ е по негов текст, написан през 1983 г. (когато е 18-годишен).

Библиография

  • „Поздрави от мен боговете“ (1996), сборник с поеми, есета и стихотворения, издателство „Кръг“
  • „Нова генерация завинаги“ (2000), едноименната поема, на български и с превод на английски, издателство „Кръг“

източник: уикипедия