Димитър Узунов.

роден: 10 декември 1922 г. в Стара Загора, България

починал: 11 декември 1985 г. във Виена, Австрия, на 63 г.

националност: България, Австрия

професия: певец

образование: Софийски университет „Св. Климент Охридски“

музикална кариера:

 • глас: Тенор
 • направление: опера
 • активни години: 1947-1972 г.

семейство:

 • съпруга:
  • Катя Георгиева (разведени)
  • втора съпруга (до смъртта му)
 • деца:
  • Наденка (от втората съпруга)

Димитър Узунов е българо-австрийски оперен певец (тенор).

Биография

Димитър Узунов е роден на 10 декември 1922 г. в Стара Загора в религиозно семейство и е подготвян за свещеник. Докато учи богословие в Софийския университет „Свети Климент Охридски“, започва да пее в хоровете на операта и оперетата и в Хор „Кавал“. През 1946 г. постъпва в Държавната консерватория при Людмила Прокопова, а по-късно учи и при Христо Бръмбаров.

Още като студент Узунов дебютира на 13 март 1947 г. в Софийската опера с малка роля във „Вертер“ на Жул Масне, а през следващата година е назначен на постоянна позиция. Първата му главна роля е на Вакула в „Черевички“ на Пьотър Чайковски през 1950 г., поставена с участието и на Илка Попова и Райна Михайлова. По това време подготвя с руския режисьор Евгений Соковнин ролята на Самозванеца в „Борис Годунов“, която играе важна роля в кариерата му.

През 1951 г. Димитър Узунов е на специализация в Москва, заедно с певицата Катя Георгиева, за която по-късно се жени. През 1955 г. печели златен медал на певчески конкурс в Париж, което му донася покани за участия в чужбина. В началото на 1960 г. участва в постановка в „Ла Скала“ на „Борис Годунов“, в която участват и двама други изтъкнати български певци – Борис Христов като Годунов и Николай Гяуров като Варлаам, като по същото време играе и Дон Хозе в „Кармен“ на мястото на заболелия Франко Корели.

През 60-те години Узунов започва да режисира и свои оперни постановки, а за известно време е и директор на Софийската опера. Той е недоволен от политическата намеса в работата му и от постоянните нападки срещу съпругата му, смятана за политически неблагонадеждна, затова двамата емигрират в Австрия, където получават местно гражданство и продължават да работят във Виенската опера. В началото на 70-те години поради лекарска грешка губи гласа си и прекратява музикалната си кариера.

Димитър Узунов умира на 11 декември 1985 г. във Виена.

източник: уикипедия