Димитър Маджаров

Маджаров пред останките на двамата си другари Тодор Велев и Петко Димитров, загинали в сражението при Фере

роден: 15 декември 1882 г. в Мерхамли, Османска империя

починал: 25 ноември 1945 г. в Кърджали, България, на 62 г.

националност: България

професия: революционер

Димитър Петков Маджаров, наричан Маришки, е български революционер и войвода на Вътрешната македоно-одринска революционна организация и на Вътрешната тракийска революционна организация. Морският нос Маджарово в Антарктика е кръстен на него.

Биография

Димитър Маджаров е роден в село Мерхамли (днес Пеплос, Гърция), Софлийско. Влиза във ВМОРО и се занимава с набиране на оръжие. По време на Илинденско-Преображенското въстание е четник в Малкотърновско и Лозенградско. През 1907 г. е четник в агитационната чета на Стамат Икономов в Малкотърновско.

След Хуриета (Младотурската революция) през в 1908 г. е сред привържениците на Яне Сандански. Основава в Мерхамли клуб на Народната федеративна партия (българска секция).

При избухването на Балканската война през 1912 г. е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи във 2 рота на Лозенградската партизанска дружина на Михаил Герджиков.

През есента на 1913 г. след оттеглянето на българските войски е начело на чета, която заедно с четата на Руси Славов, защитава българското население в Дедеагачко и Гюмюрджинско. През септември двете чети разбиват турски конвои между Дедеагач и Фере и спасяват 12000 български бежанци.

След края на Първата световна война Георги Калоянов, Димитър Маджаров и Петър Чапкънов сформират първата чета на ВТРО за действие в Западна Тракия и Родопския край. Член е на Управителното тяло на ВТРО. Делегат е от Тракийската организация в състава на българската делегация на Парижката мирна конференция, която довежда до сключването на Парижкия мирен договор от 1947 г.

Маджаров умира на 25 ноември 1949 г. в град Кърджали.

В знак на признателност, през 1959 г. село Дупница (днес град, до 1912 г. – Ятаджик), край което през 1913 г. закриляните от четата на Д. Маджаров тракийски бежанци от Беломорието преминават с много жертви граничната тогава р. Арда, е преименувано на Маджарово.


Други

Морският нос Маджарово на остров Анвер в Антарктика е наименуван в чест на Димитър Маджаров, и във връзка с град Маджарово в Южна България.

източник: уикипедия