Дамян Български

Базиликата в Дръстър

роден: –

починал: 10. век

националност: България

титла: български патриарх

религия: православие

Дамян е български патриарх от епохата на Първата българска държава. Архиерейството му обхваща значителен период от няколко десетилетия, който най-общо попада в средата и втората половина на Х век. Известните факти около личността на Дамян са нищожно малко. Поради това съществуват многобройни и доста противоречиви хипотези, свързани както с личността на този висш духовник, така и с времето, мястото и обхвата на неговото светителство, което се предполага че завършва в Средец. Следователно той е последният патриарх на Преславското и първият на Самуиловото царство.

Приемник на патриарх Дамян и предстоятел на Българската църква при цар Самуил е патриарх Герман (или Гавриил).

За патриарх Дамян научаваме от един единствен наративен източник – т. нар. Дюканжов каталог на българските архиепископи от XIII в. Паметникът носи името на своя откривател – френския учен от XVII в. Шарл Дюканж, който е един от първите византинисти в света. Изглежда, че неизвестният съставител на Списъка е пожелал да изготви изчерпателен именник на предстоятелите на Българската църква и на нейната наследничка – Охридската архиепископия, като същевременно представя кратки биографични данни за тях.

Дамян (който светителствал) в Доростол, а сега Дриста. При него и България бе почетена за автокефална. Той по заповед на император Романа Лакапина се провъзгласи за патриарх от императорския съвет, а после биде низведен от Йоана Цимисхия.

Според Дюканжовия списък съобщава няколко важни факта, свързани с патриарх Дамян:

  • Дамян е първият и единствен патриарх на Българската църква, признат от Византия.
  • При Дамян Българската църква се сдобива със статут на автокефалия.
  • И двете привилегии са предоставени на Българската църква и лично на Дамян от император Роман I Лакапин.
  • Дамян е лишен от патриаршеското си достойнство от император Йоан Цимисхий.

източник: уикипедия и facebook