Карол I

Роден: 20 април 1839 г. в Зигмаринген, Германия

Починал: 10 октомври 1914 . в Синая, Румъния, на 75 г.

Титла: Крал на Румънич

Рождено име: Карл Айтел Фридрих Зефиринус Лудвиг фон Хоенцолерн-Зигмаринген

Националност: Румъния, Германия

Карол I (на румънски: Carol I; рождено име Карл Айтел Фридрих Зефиринус Лудвиг фон Хоенцолерн-Зигмаринген, на немски: Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen) е държавен глава на Румъния (1866-1914). Той е първият крал на Румъния.

Биография

Принц Карол е роден на 20 април 1839 г. Зигмаринген, Германия. Наследствен принц от династията Хоенцолерн-Зигмаринген. Посвещава се на военното поприще. Завършва Военна академия в Берлин. Офицер от Пруската армия. Участва в Датската война (1864).

Избран е за княз на Румъния през 1866 г., след свалянето на княз Куза. Обявен за крал на 26 март 1881 г. и въвежда либерална конституция. Крал Карол е първият румънски монарх от династията Хоенцолерн-Зигмаринген. Управлява до 1914 г. в продължение на 48 години.

През 1877 г. влиза в съюз с Русия и взема участие в Руско-турската война (1877-1878). Номинален началник на Западния Руски отряд при обсадата на Плевен. Това участие на Румъния във войната осигурява нейната независимост чрез Берлинския договор и придобиването на Добруджа. Политически е ориентиран към Германия и Австро-Унгария. Генерал-фелдмаршал на Руската Императорска армия и Германската армия.

Крал Карол I е женен за Елизабета фон Вид (принцеса на Вид). Те нямат деца и е наследен от своя племенник Фердинанд I (осиновен).

източник: уикипедия