Карл Бенц

роден: 25 ноември 1844 г. в Карлсруе, Баден

починал: 4 април 1929 г. в Ладенбург, Германия, на 84 г.

погребан в: Ладенбург, Германия

националност: Германия

професия: инженер

образование: Технологичен институт на Карлсруе

известен с: първия автомобил с бензинов двигател

деца: 5

Карл Фридрих Бенц (на немски: Carl Friedrich Michael Benz (роден като Karl Friedrich Michael Vaillant), внук на ковач и син на локомотивен машинист, е германски изобретател, разработчик на двигатели и автомобилен инженер, създател на първия автомобил с бензинов двигател.

Още

На 1 октомври 1883 г. Бенц, заедно с бизнесмена Макс Каспар Розе и търговеца Фридрих Вилхелм Еслингер, основават в Манхайм компанията „Benz & Company Rheinische Gasmotoren-Fabrik“, известна също с името „Benz & Cie.“

На 29 януари 1886 г. за своята „триколка“ Benz Patent Motorwagen Карл Бенц получава патент „DRP No. 37435“ – „свидетелство за раждане“ на автомобила. Возилото с три колела е с четиритактов, едноцилиндров двигател, задвижващ задните му колела. Мощността на агрегата е била едва 0,9 к.с., а максималната скорост на превозното средство – около 16 км/ч.

Benz Patent-Motorwagen („Патентованият автомобил на Бенц“) е първият произведен автомобил от Карл Бенц и също е първият произведен автомобил в света.

Първото изпитание на дълъг път на машината се състои на 3 юли 1886 г. – Берта Бенц и двамата ѝ синове Ойген и Ричард тръгват от Манхайм в най-дългото пътешествие в дотогавашната история на автомобилите, задвижвани с двигател с вътрешно горене. С вече патентования автомобил тримата пропътуват 90-те километра от Манхайм до Пфорцхайм за около ден.

Карл и Берта Бенц с първия в света автомобил

Популяризирането на автомобила е свързано и с успеха през 1887 г. на „Бензинката“, както я нарича самият Бенц, на изложението в Мюнхен.

Практически по същото време сънародниците на Бенц – Готлиб Даймлер и Вилхелм Майбах, независимо от него работят по същата идея, като скоро след това реализират първия четириколесен автомобил с двигател с вътрешно горене.

Патентованият през 1886 г. автомобил Benz Patent Motorwagen (реплика)
Двигателят на Benz Patent Motorwagen

източник: уикипедия