Брус Лий

роден: 27 ноември 1940 г. в Сан Франциско, САЩ

починал: 20 юли 1973 г. в Хонгконг, на 32 г.

погребан в: Сиатъл, САЩ

националност: САЩ

професия: майстор на бойните изкуства и актьор

активни години: от 1941 г. до 1973 г.

религия: атеизъм

семейство:

 • деца: Брендън Лий

Брус Лий (на английски: Bruce Lee, на пинин Lǐ XiǎolóngЛи Сиаолон) е американски (и хонгконгски) киноактьор  от китайски произход, смятан от мнозина за най-великата и най-влиятелна личност в бойните изкуства през 20 век.

Биография

Истинското име на легендата Брус Лий е Лий Юен Кам (в превод означава „Защитник на Сан Франциско“). Той е роден в Сан Франциско на 27 ноември 1940 г. (година на Дракона) по време на американски гастроли на родителите му актьори от Хонгконг. Майка му се казва Грейс Лий – с майка китайка и баща германец. Брус е вторият син в семейството – той има по-голям брат.

Майката и двете момчета живеят сами в Хонгконг, защото баща му Ли Хой Чен, звезда на Кантонската опера, често играе в театрите в китайския квартал в Ню Йорк, докато семейството му е на около 5000 мили от там, в Хонгконг.

Брус Лий придобива по-голяма известност мъртъв, отколкото жив. Той влиза в митологията на кунг-фу и става легенда на 20 юли 1973 г. на 32-годишна възраст – точно, когато започва да се радва на истинската слава след последния си филм „Операция Дракон“. Тази толкова неочаквана смърт повдига много въпроси, тъй като здравословното състояние на актьора никога не е подлежало на съмнение.

Почитателите му, които с помощта на видеото стават все по-многобройни, продължават да се вълнуват от причините, довели до смъртта му:

 • от мозъчна едема – според медицинската експертиза;
 • защото е разгласил тайните на кунг фу – според ред други;
 • убит от представители на неприятелска школа по бойни изкуства – според мнението на трети.

Кинофилмите, които прави, включително последният му „Драконът идва“, извисяват традиционното хонгконгско бойно изкуство до нови върхове. По този начин той подготвя почвата за бъдещите си приемници като Чък Норис, Джеки Чан, Джет Ли, Стивън Сегал и Жан-Клод Ван Дам. Брус Ли създава стила джийт кун до.


Детство

За първи път Брус се снима още като бебе в „Момчето от Голдън Гейт“ (1941). Трудно е да се изброят всички филми, в които той участва като дете заедно с родителите си, но първият филм в който играе главната роля, е „Началото на едно момче“. Макар че родителите му следят да се снима в киното само през ваканциите, знанията на младия Брус са твърде объркани и носят белезите от смяната на много училища. Спокойната и охолна семейна обстановка не задоволява младия човек и той проявява особен интерес към улицата и подземния свят. Властен по природа, той обича да се налага като шеф на уличните групи, където споровете често се разрешават с юмруци.

Когато на 13-годишна възраст за малко не му счупват черепа, болезненият опит го насочва към сериозни практически занимания с бойни изкуства. Баща му, фанатичен почитател на телесната хигиена, ежедневно се занимава с гимнастиката тай чи чуан на монасите даоисти. Запознава с нея своите деца, и то от ранна възраст.

Брус започва своите занимания с бойни изкуства при майстора на китайското бойно изкуство Винг Чун – великият Ип Ман. Учи при него около една година, след което започва паралелно с тези уроци да взима и частни от най-изявения по онова време боец в Хонг Конг – сифу Вонг Шун Люн (ученик на грандмайстор Ип Ман и негов помощник).


Зряла възраст

На 18-годишна възраст Брус Лий заминава за САЩ, по времето, когато неговият първи филм „Сирачето Ах-Сам“ му спечелва известен авторитет в Хонгконг. Първите му години там са трудни – студент по философия във Вашингтонския университет в Сиатъл, сервитьор в кафене и преподавател по кунг фу и карате. През 1964 г. се жени за Линда, която му ражда 2 деца – бъдещите киноактьори Брендън и Шенън.

Брус Лий и синът му Брендън Лий през 1966 г.


На шампионат по карате в Лонг Бийч тв продуцентът Уилям Дозиър забелязва Брус. Тогава Лий е ръководител на школа по карате, в която се обучават филмови звезди, между които Стийв Маккуин и Джеймс Кобърн. Договорът е сключен и младият азиатец играе главна роля в тв сериал „Зеленият стършел“ (1965-1967).

По време на турне в Хонгконг Брус Лий се запознава с продуцента Реймънд Чоу. Убеден, че успехът му в САЩ е само въпрос на време, той отказва всякакви договори. През 1971 г., уморен да чака покана от Холивуд, се съгласява да участва в „Големият шеф“, чийто продуцент е Чоу. Този филм се радва на касов успех в Далечния изток. Тогава той се завръща в Хонгконг и снима „Яростта да победиш“. Следва още по-голям успех. Така става и с третия филм „Яростта на Дракона“. Интересът към него в Холивуд нараства и по всяка вероятност жадуваният успех щеше да дойде след четвъртия му хонгконгски филм „Операция Дракон“.

На 10 май 1973 г. при дублаж на филма актьорът получава последователно два припадъка. Веднага го пренасят в болница в Хонгконг, където изследванията установяват, че „нещо в мозъка не е наред“. Подробните изследвания не донасят нищо конкретно и той продължава работата си в киното. На 23 юли актьорът има среща с продуцента Реймънд Шоу в дома на актрисата Бети Тинг-Пей, за да обсъдят сценария за новия филм „Смъртоносната игра“. Брус започва да се оплаква от главоболие. Бети си спомня:

Дадох му таблетка еквадзежик, лекарство против главоболие. След това Брус отиде да си полегне в спалнята.

Няколко часа по-късно той продължава да спи и не реагира, дори когато Шоу се опитва да го събуди с леки плесници. Извикват лекар, който установява смъртта на актьора. Часът е 21 ч. и 45 мин.

В протокола от аутопсията се споменава за следи от канабис в стомаха на актьора, но се добавя, че този лек наркотик, който би могъл да се сравни по ефект с чая, не е могъл да причини смъртта. В стомаха на Брус Лий е намерено единствено съдържанието на таблетката еквадзежик. Протоколът заключава, че Брус не е починал нито от отравяне, нито от мозъчен кръвоизлив, тъй като няма спукани кръвоносни съдове, а от едема, дължаща се на свръхчувствителността му към съставка на погълнатото лекарство.

Направени са му 2 погребални церемонии – в Хонгконг, за семейството му, където се събират около 30 000 души, и в Сиатъл, където актьорът е погребан на тревист хълм срещу езерото Вашингтон – неговото любимо място за отмора. В Сиатъл Джеймс Кобърн произнася надгробна реч, а сред присъстващите е Стийв Маккуин. Американският актьор казва: „Сбогом, братко. За мен бе чест да споделя с теб този кратък период от времето и историята. Като приятел и учител ти успя да обединиш в едно у мен физиката, духа и психиката.“ След тези кратки думи той хвърля белите ръкавици, с които е носил ковчега. С шепата азиатска пръст, донесена от Хонгконг, приключва земният живот на Малкия дракон и започва легендата за него.


Частична филмография

 • „Момчето от Голдън Гейт“ (1941)
 • „Раждането на човечеството“ (1946)
 • „Моят син Ах Чунг“ (1950)
 • „Зеленият стършел“ (1965-1967)
 • „Батман“ (1966-1967)
 • „Големият шеф“ (1971)
 • „Юмрук на ярост“ или „Китайската връзка“ (1972)
 • „Пътят на дракона“ (1972)
 • „Вход на дракона“ (1973)
 • „Игра на смърт“ (незавършен) (1973)


Цитати от Брус Лий

 • Аз не мога да те науча, аз мога само да ти помогна да откриеш себе си.
  • I cannot teach you. I can only help you explore yourself
 • Ако обичаш живота не си губи времето, защото времето е това, което съставя живота.
 • В основата си бойните изкуства означават честно да изразяваш себе си. Разбирате ли, за мен е лесно да се появя в едно шоу и да бъда наперен, мога да ви покажа някои наистина фантастични движения. Но за да се изрази един човек честно, не значи, че можете да лъжете. Например да ви покажа себе си — ето това, приятелю, е много трудно.
 • Добрият майстор по бойни изкуства не става напрегнат, а готов.
 • Забравѝ за победата и загубата, забрави за гордостта и болката.
 • Изпразнѝ ума си, бъди безформен – като вода. Ако сложиш водата в чаша, тя става чаша; Ако я сложиш в бутилка, тя става бутилка; Ако я сложиш в чайник, тя става чайник. Водата може да тече и може да бушува. Бъди вода, приятелю.
 • Мислите са материални.
 • Не се страхувай от провала. Не провалът, а ниската цел е престъпление. Във великите опити е славно дори да се провалиш.
 • Няма граници. Има пречки, но ти не трябва да стоиш там, ти трябва да ги преодолееш. Ако те убие, убило те е. Човек трябва постоянно да подобрява нивото си.
 • По дяволите обстоятелствата, аз създавам възможности.
 • Приемайте нещата такива, каквито са. Удряйте, когато трябва да удряте. Ритайте, когато трябва да ритате.
  • Take things as they are. Punch when you have to punch. Kick when you have to kick.
 • Самият живот е учител и ти си в състояние на постоянно учене.
 • Ти трябва да имаш пълна решителност. Най-лошият възможен противник е този, чиято цел се е превърнала в мания. Например, ако човек реши, че ще ти отхапе носа без значение какво ще стане с него, вероятно е да успее. Може да е тежко ранен, но това няма да го спре да изпълни целта си. Това е истинският боец.
 • Това, което е, е по-важно от това, което трябва да бъде.


За него

 • В живота си Брус беше изцяло посветен на изкуството си. Занимаваше се с работата си, но имаше и много хубаво чувство за хумор.
  — Карим-Абдул Джабар
 • Той не беше просто боец. Брус беше философ и учител.
  — Линда Емъри
 • Спомням си веднъж, когато Брус беше на 14 години, той винаги е обичал да се бие… Но имаше една група от негови съученици, които не го харесваха много. И един ден, когато излизал от училище, те просто се нахвърлили отгоре му и го пребили от бой. Предполагам, че тогава е почувствал, че трябва да се защитава. 
  — брат му
 • Вероятно той е най-добрият приятел, който съм имал! Той е изключително верен! Веднъж ми беше казал: „Ако някой те притеснява, аз ще се заема с него!“ Това се казва приятел!
  — Реймънд Чау
 • Той наистина беше човек, който можеш да следваш, и който може да те вдъхновява. А имаше такава страст към живота… Бих искала и аз да имам такава страст.
  — Шанън Ли

източник: уикипедия