Борис Трайковски

роден: 25 юни 1956 г. в МоноспитовоЮгославия

починал: 26 февруари 2004 г. в Босна и Херцеговина, на 47 г.

националност: Северна Македония

професия: политик

партия: Вътрешна македонска революционна организация – Демократическа партия за македонско национално единство

Президент на Северна Македония: 15 декември 1999 – 26 февруари 2004 г.

религия: Методизъм

образование: Скопски университет

съпруга: Вилма Трайковска

Борис Трайковски (на македонска литературна нормаБорис Трајковски) е политик, втори по ред президент на Северна Македония, от 15 декември 1999 година до 26 февруари 2004 г., когато загива в самолетна катастрофа.

Биогрифия

Трайковски е роден на 25 юни 1956 г. в струмишкото село Моноспитово в протестантско семейство от Муртино. Дипломира се от Юридическия факултет на Скопския университет през 1980 г. След това специализира икономическо право и трудово право в САЩ. Остава там и следва теология, след което става протестантски свещеник. След завръщането с в Македония до 1997 г. е ръководител на правната служба на строителното предприятие Слобода в Скопие, от 1997 до 1998 г. е шеф на Кабинета на градоначалника на Община Кисела вода – Скопие, а от 21 декември 1998 г. е заместник министър на външните работи на Северна Македония в дясноцентристкото правителство на Любчо Георгиевски.

Трайковски е също така председател на Комисията за външнополитически отношения на ВМРО-ДПМНЕ, главен политически съветник за външна политика на председателя на ВМРО-ДПМНЕ, член на Председателството на неправителствената организация Паневропейско движение за Република Македония, член на международната конференция: „Разрешаване на конфликти“ със седалище в Атланта, САЩ, участва на многобройни международни конференции с тема разрешаване на конфликти, религиозна толерантност, религиозна свобода, председател на младежката организация на Обединената методистка църква в Югославия повече от 12 години.

източник: уикипедия