Бинка Вазова

Автопортрет

родена: 1 април 1909 г. в София, България

починала: 2007 г. в София, България, на 97 г.

националност: България

професия: художник

образование: Академия за изящни изкуства, Прага

направление: графика

баща: Борис Вазов

майка: Елисавета Консулова-Вазова

Бинка Вазова-Николова е българска художничка, изявен майстор в областта на графиката. Племенница на Иван Вазов.

Биография

Бинка Вазова е родена на 1 април 1909 г. в гр. София. Баща ѝ Борис Минчов Вазов е обществена фигура, журналист и участник в политическия живот на страната. Той е най-малкият от братята Вазови – брат е на писателя Иван Вазов и военните дейци Георги Вазов и Владимир Вазов.

Борис Вазов е известен публицист, общественик и културен деятел на своето време. Има големи заслуги за публикуването на много от произведенията на знаменития си брат. Той е „писарят“ на брата-писател, записал по-голямата част от романа „Под игото“ под диктовката на брат си Иван, който по това време боледувал от „очебол“ и по тази причина не можел да пише.

Майка ѝ Елисавета Консулова-Вазова завършва живопис в Мюнхен и е сред основателите на дружеството „Родно изкуство“. Развива обществена дейност като редактор на сп. „Беседа“ (1934-40) и сп. „Дом и свят“ (1940-43); сътрудничи на сп. „Художник“ и сп. „Изкуство“ с художествени и критични статии за българското и западноевропейското изобразително изкуство.

Рожденото име на Бинка Вазова е Събина, по името на баба ѝ Съба Вазова. Много от спомените на художничката са свързани с конкретни моменти от живота на рода. „12-годишната Бинка помни чичо си Иван като висок, слаб, мълчалив човек. Често със сестрите си му пеели песни, а той ги погалвал по главиците. Заедно с него прекарали една почивка в Костенец. Сутрин излизал навън с тетрадка и молив в ръка. Възторгвал се от всяка тревичка или цветенце. През една от вечерите тъкмо се готвел да се възхити от дъжда и такъв силен гръм разцепил въздуха, че поетът така си и останал с отворена уста.” – пише вестник „Троянски глас”.

Това, че майка ѝ е художничка, има особено значение за самата Бинка. Защото вече омъжена и с две деца, майка ѝ се решава да замине за Мюнхен, за да изучава живопис в тенденциите на европейските стилови характеристики, които били актуални за момента. „През 1909 г. Елисавета тръгва за Мюнхен с две малки деца – едното на непълни две годинки, а другото едва на четири месеца. Борис остава в София, за да упражнява занаята си и да печели пари. В Мюнхен Консулова се записва в курса на проф. Книр, който дава положителна оценка на работата ѝ.”

През 1927 г. Борис Вазов е изпратен като пълномощен министър в Чехия. Именно тогава и Бинка Вазова получава възможността си да следва в Прага.

През 1933 г. Бинка Вазова завършва специалност графика в Пражката академия за изящни изкуства. През 1935 г. специализира в Париж при проф. Жак Белтран.

За да опознае Европа, Бинка Вазова предприема пътуване с колело във Франция и извън нея. Така Бинка обикаля с приятелката си, французойката Жермен Руяр, с колело цяла Холандия и Белгия. Двете си поставят за цел да видят повечето музеи и архитектурни паметници сред маршрута си. Като скъп спомен от това си пътешествие Бинка Вазова пази шала на Жермен, който тя ѝ подарява на раздяла.

През същата година се омъжва за архитекта Борислав Николов, с когото живеят в Сопот. През този период художничката рисува много от старинните възрожденски къщи в града, част от които по-късно биват разрушени. В така нареченото Радино училище в Сопот, Бинка Вазова създава постоянната експозиция, наречена „Вазовия Сопот“, в чест на чичо си, на неговото творчество и род.

Архитект Борислав Николов започва работа в Сопот при строежа на Вазовите машиностроителни заводи през втората половина на 30-те години на ХХ век. Това е най-хубавият период в живота на двамата. Музеят на Вазов е току-що открит и Бинка общува всеки ден с миналото на своя род. Младата жена рисува с часове стария Сопот. След време, когато повечето от възрожденските къщи и улици са разрушени, единствен спомен за тях остава в картините на Бинка Вазова.

За работите си в Сопот Бинка Вазова прави редица проучвания. Тя търси спомени и снимки от онова време, среща се с различни местни дейци, събира сведенията и полага труд да се възстанови мястото за подходяща експозиция. Това е Девическото (Радиното) училище, първоначално построено през 1850 г. То е едно от първите девически училища в България. Опожарено е напълно е през 1877 г. по време на Руско-турската война, заедно с църквата „Свети Петър и Павел“, а през 1879 г. бива възстановено. След Освобождението, до 1917 г., се е ползвало като килимарско училище, а от 1917 до 1930 г. поради пожар в новото училище, при който то изгаря, учебните занятия се водели пак в девическото училище. В мазето му е имало стая за наказание на непослушните момичета.

През 1956 г., в съавторство с Цанко Лавренов, Бинка Вазова пише книга за майка си.

Първите ѝ линеарни рисунки, които се появяват в общественото пространство, са от 1934-1935, направени за издаваното от нейната майка списание „Беседи“. От средата на 40-те години прави детски илюстрации за издания на Т. Ф. Чипев, Ив. Божинов и др. Сред тях са преразказаните от Е. Консулова-Вазова в отделни издания „Върти Пух“, „Децата с трендафилите и бисерите“, „Златното момиче“, „При орлите“, „Хубавото момиче“, „Вилхелм и Якоб“.

През 60-те години Бинка Вазова съпътства фолклористката Райна Кацарова в нейните изследователски пътувания, посветени на българския музикален и танцов фолклор. Влиянието на фолклора е видимо в илюстрациите на художничката. Откриваме го в пощенските празнични картички, където деца в традиционно облекло са герои в сюжети от нашия фолклор, а също и в песнопойките, съставени от Райна Кацарова, където присъства орнаментиката от народните тъкани. За Бинка Вазова тези форми, създавани и пресъздавани от поколение на поколение, вплели в себе си същността ни на българи, са най-доброто средство за изграждането на естетическия усет у малките.

Бинка Вазова работи основно графика и илюстрация. Известна е и със своите екслибриси, първият от които, за чеха д-р Индржих Весели, рисува още през 1931 г.

Участва в изложби – Пловдив, София, Варшава, Прага, Париж, Сан Паоло. Последната ѝ изложба е от 9 юни 2004 г. в Националната художествена галерия.

Бинка Вазова умира на в София през 2007 г.

източник: artprice.bg и artstudies.bg