Август Розентал

роден: 12 декември 1876 г. в Иркутск, Русия

починал: 22 октомври 1912 г. в СелиолуОсманска империя, на 35 г.

националност: България

професия: художник

образование: Държавно рисувално училище

семейство:

  • баща: барон Август фон Розентал
  • братя / сестри: Юлий Розентал (поет и деец на ВМОРО)
  • съпруга: Райна Костенцева

Август Августов Розентал е български художник и поет.

Биография

Розентал е роден на 12 декември 1876 г. в Иркутск в семейството на заточения в Сибир полски дворянин, лекар и либерал Август фон Розентал. Брат е на поета и революционер Юлий Розентал. През 1880 г. баща му е освободен и емигрира със семейството си в новоосвободена България.

Август Розентал учи последователно в Калофер и Провадия и завършва Априловската гимназия в Габрово. От 1896 г. учи в Държавното рисувално училище (днес Национална художествена академия) в София. Работи като учител в Добрич, където се жени за Райна Костенцева, дъщеря на българския просветител и общественик Михаил Костенцев и племенница на Арсени Костенцев, също просветител и общественик. Участва в изписване на иконите в църквите в Батак, Пещера и Кремиковския манастир. Изписва църквите в селата Пожарево и Звъничево и прави проектите на иконостасите им, а през 1909-1912 г. участва в изписването на катедралата „Свети Александър Невски“ в София (външната икона на Прохор Пчински, Йоаким Осоговски и Гаврил Лесновски над южния вход, Разпятие в нишата на северната стена и други).

Част от одобрените проекти на Розентал за „Свети Александър Невски“ остават неизпълнени, тъй като при избухването на Балканската война той става доброволец в Първи пехотен софийски полк. Загива на 9 октомври 1912 г. в сражението при Гечкинли, по време на Лозенградската операция.

Голяма част от творбите на Розентал са унищожени по време на бомбардировките на София през Втората световна война.

Пейзаж
Маслени бои, Платно
Размери: 37 x 33 см

източник: уикипедия