Ава Гарднър

родена: 24 декември 1922 г. в Брогден, Северна Каролина, САЩ

починала: 25 януари 1990 г. в Уестминстър, Лондон, Англия, на 67 г.

професия: актриса

активни години: 1941–1986

брачни партньори:

награди:

Ава Лавиния Гарднър (на английски: Ava Lavinia Gardner, произнася се Ева) е американска филмова актриса, чието име е включено в списъка на Американския филмов институт (AFI) като една от най-големите филмови звезди на всички времена.

Получава номинации за Оскар за филма „Могамбо“ (1953 г.), където партнира на Кларк Гейбъл, и БАФТА награди за филмите „На плажа“ (1959 г.) и „Нощта на игуаната“ (1964 г.). Това е последният филм, който носи популярност на актрисата. Макар че продължава да се снима и по-късно, кариерата ѝ запада след това. Умира от пневмония в Лондон през 1990 г.

Биография

Ава Гарднър е родена близо до земеделската общност в Грабтаун, Северна Каролина. Тя е най-малкото от общо седем деца. Има двама по-големи братя, Реймънд и Мелвин, и четири по-големи сестри – Беатриче, Елси Мей, Инес и Мира. Нейните родители са бедни фермери, занимаващи се с отглеждане на памук и тютюн. Единственият документиран произход на Гарднър е английски.

Тя е отгледана в майчината си вяра, баптизъм. Докато децата са още малки, семейство Гарднър губи бизнеса си при пожар. Това заставя Джонас Гарднър да работи в дъскорезница и като готвач и иконом в близкото училище в Броген.

Когато Ава Гарднър е на 7 години, семейството решава да опита късмета си в голям град, в Нюпорт Нюз, Вирджиния, където бащата на Гарднър заболява и умира от бронхит през 1938 г., когато Ава е на 15 години. След смъртта на Джонас Гарднър семейството се премества в Рок Ридж, близо до Уилсън, Северна Каролина.

Ава Гарднър посещава гимназия и завършва там през 1939 г. След това посещава секретарски класове в Атлантическия християнски колеж в Уилсън за около година.

Ава Гарднър посещава сестра си Беатрис в Ню Йорк през 1941 г., когато съпругът на Беатрис Лари Тар, професионален фотограф, предлага да ѝ направи снимка. Слага снимката на предното стъкло на своето фотографско студио на Пето авеню.

Бракове и връзки

Скоро след като Гарднър пристигна в Лос Анджелис, среща актьора Мики Руни. Двамата се женят на 10 януари 1942 г. Развеждат се през 1943 г. най-вече заради неговите изневери, но Ава се съгласява да не признае причината, за да не попречи на кариерата му.

Вторият ѝ брак също е кратък, за джаз музиканта Арти Шоу, от 1945 до 1946 г. Шоу преди това е женен за Лана Търнър.

Третият и последен брак е за певеца и актьора Франк Синатра, от 1951 г. до 1957 г. По-късно в автобиографията тя заявява, че това е любовта на живота ѝ. Синатра се развежда със съпругата си Нанси, за да се ожени за Ава. Тя остава добър приятел със Синатра до края на живота си.

източник: уикипедия