Аугусто Пиночет

Роден: 25 ноември 1915 г. във Валпараисо, Чили

Починал: 10 декември 2006 г. в Сантяго де Чиле, Чили

Съпруга: Лусия Родригес

Мандат като 30-и президент на Чили (диктатор): 11 септември 1973 – 11 март 1990 г.

Предшестван от: Салвадор Алиенде

Наследен от: Патрицио Алвин

Партия: няма (военен)

Аугусто Хосе Рамон Пиночет Угарте (на испански: Augusto José Ramón Pinochet Ugarte) е глава на военното правителство, управлявало Чили между 1973 и 1990 г.

Биография

Идва на власт на 11 септември 1973 г. след държавен преврат, чрез който е свален Салвадор Алиенде – първият социалист, избран за президент на Чили. Превратът слага край на период на обтегнати отношения със САЩ (които дейно подкрепяли свалянето на Алиенде). Оглавява военната хунта, поела властта след преврата. На 27 юни 1974 г. се самопровъзгласява за президент на Чили и управлява страната като диктатор до 1990. Напуска президентския пост на 11 март 1990 г., оставайки обаче главнокомандващ на въоръжените сили на Чили до арестуването му.

Арестуван в Лондон през октомври 1998 и екстрадиран в Чили на 2 март 2000 г. Предявени са му над 200 иска за масови убийства, отвличания, жестоко отношение към задържаните (по някои данни по време на управлението му са унищожени около 3 хиляди другомислещи). Всички са отклонени поради „старческо слабоумие“ и недобро здраве на Пиночет. В началото на 2005 г., когато е на 89 години, Върховният съд на Чили постановява бившият диктатор да бъде привлечен в съда по делото за убийството на 119 дисиденти през 1975 г. и напълно го оправдава.

На 23 ноември 2005 г. Пиночет е поставен под домашен арест поради обвинения в неплащане на данъци и подправяне на документи, както и в скриване на информация за своето финансово положение. Обвиненията са предявени, след като Върховният съд на Чили отново лишава бившия диктатор от имунитет от съдебно преследване. Проведената седмица преди това медицинска експертиза установява, че 90-годишният Пиночет е способен да отговаря пред съда. По-късно е привлечен в съда и по дела за изчезване на дисиденти.

На 3 декември 2006 г. на Пиночет е направена операция на сърцето и е освободен от домашен арест. Умира на 10 декември в болницата в Сантяго.

Под натиск и от страна на съпругата му Пиночет заявява:

Днес, когато моите дни са преброени, искам да кажа, че не изпитвам към никого злоба и че повече от всичко обичам своята родина. Признавам политическата отговорност за всичко извършено от мен. То бе направено с една единствена цел – да укрепи Чили и да се избегне разколът на страната.


Цитати от Аугусто Пиночет

  • Аз не съм диктатор. Просто имам такова изражение на лицето.
    I’m not a dictator. It’s just that I have a grumpy face.

  • Понякога демокрацията трябва да бъде изкъпана в кръв.
    Sometimes democracy must be bathed in blood.

източник: уикипедия