Асен Белковски

роден: 22 януари 1879 г. в Асеновград, Източна Румелия

починал: 14 септември 1957 г. в София, България, на 78 г.

националност: България

професия: художник

образование: Художествена академия в Петербург

направление: пейзаж, портрет, военна живопис

Асен Илиев Белковски е български живописец, заслужил художник.

Биография

Белковски е роден на 22 януари 1879 в град Асеновград. Негови братя са архитектът Станчо Белковски и военният деец Богдан Белковски.

Между 1896 и 1899 г. следва в Рисувалното училище в София. След това заминава за Русия, където последователно учи в Художественото училище в Казан през 1899-1903 г. и в Художествената академия в Петербург. След завършването си няколко години пътува из Европа и посещава Мюнхен и Париж, където също посещава курсове по рисуване. През 1907 г. се връща в България.

Занимава се с живопис, реставрационни дейности, художествена критика, но се изявява и като поет и литературен преводач. Кореспондент е на в. „Рижки новости“, съредактор на в. „Слово“, сътрудник в сп. „Мисъл“, сп. „Българан“ и други.

През Балканската и Първата световна войни Асен Белковски се изявява като военен художник. През 1919 г. става член-съосновател на дружеството „Родно изкуство“ (1919).

През 1946 г. получава орден „За гражданска заслуга“ – IV степен. През 1951 г. е удостоен със званието „Заслужил художник“.

Творчество

Основната насока на работата му е в областта на пейзажа, но има и творби в портретния жанр. Пейзажите му се определят като „проникнати с нежен лиризъм“, със светла колоритна гама, в която преобладават съчетания на сребристосиви багри. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия.

източник: уикипедия