Артур Рубинщайн

Роден: 28 януари 1887 г. в Лодз, Руска империя (днес Полша)

Починал: 20 декември 1982 г. в Женева, Швейцария, на 95 г.

Националност: Полша, САЩ

Професия: музикант

Музикална кариера:

  • Стил: класическа музика
  • Инструменти: фортепиано
  • Активни години: 1890 – 1975 г.
  • Награди: Грами

Семейство:

  • Баща: Исак Рубинщайн
  • Майка: Фелиця Хайман
  • Съпруга: Анеля Млинарска
  • Деца: Ева Рубинщайн

Артур Рубинщайн (на полски: Artur Rubinstein; на английски: Arthur Rubinstein) е известен полско-американски пианист от еврейски произход, смятан от мнозина за един от най-големите пианисти виртуози на 20 век.

Рубинщайн получава международно признание за своите изпълнения на Фредерик Шопен и Йоханес Брамс и своята ненадминатост в испанската музика. Той няма роднински връзки с по-ранния руски пианист и композитор Антон Рубинщайн.

Още от ранна детска възраст Рубинщайн е бил гений на пианото, той продължава да изпълнява в своя топъл, лиричен и аристократичен стил до късна възраст.

Биография

Артур Рубинщайн проявява музикалния си талант още като дете. На седемгодишна възраст участва в благотворителен концерт. Първите си уроци по пиано получава от Адолф Прехнер в Лодз. Родителите му, заможни еврейски мешчани, го изпращат във Варшава, където учи при Александер Ружицки. През 1897 г. заминава за Берлин, където учи във Висшата музикална школа, посещава също лекции по пиано на Хенрик Барт. Негов настойник е директорът на академията Юзеф Йоахим. По време на следването си изнася много концерти пред берлинска публика, като дебютира на 1 декември 1900 г.

През април 1902 г. изнася концерт във Варшавската филхармония под диригентската палка на Емил Млинарски. През 1902 г., благодарение на препоръката на Йоахим, се представя на Падеревски в Швейцария, като спечелва неговото благоразположение и признание. През 1904 г. се мести в Париж, откъдето осъществява множество турнета в САЩ, Европа и Южна Америка. Многократно изнася концерти и в Полша – в Лодз, Варшава, Лвов, Краков и Закопане.

През 1932 г. се жени за дъщерята на полския диригент Емил Млинарски – Анела. През 1933 г. в Аржентина се ражда дъщеря му, Ева Рубинщайн. През 1939 г. семейство Рубинщайн напуска Европа и заживява в САЩ. През 1946 г. получава американско гражданство. През 1960 г. е почетен председател на журито по време на VI Международен конкурс по пиано „Фредерик Шопен“. На откриването на конкурса изпълнява Koncert fortepianowy f-moll на Шопен. Посещава Полша за последен път през 1979 г. В сладкарницата на ул. „Nowy Świat“ се пазят снимки от неговото посещение. Звукозаписната компания „Муза“ издава плоча с негов концерт от 1960 г.

Рубинщайн получава почетното звание доктор хонорис кауза на Музикалната академия „Фредерик Шопен“ (сега Музикален университет „Фредерик Шопен“).

През 1971 г. става лауреат на престижната датска музикална награда „Леони Сонинг“.

Рубинщайн умира на 20 декември 1982 г. в Женева. Урната му е положена в близост до Йерусалим.

Нела Рубинщайн, жената на артиста, е авторка на готварски книги – Nela’s Cookbook, издадена в Ню Йорк през 1983 г. В Полша е издадена със заглавие Kuchnia Neli (изд. Муза, 2001). Книгата съдържа рецепти на любими ястия на съпруга ѝ и на хора от артистичния му кръг от Ню Йорк, Лос Анджелис, Париж. Nela’s Cookbook все още е източник на вдъхновение за любителите на таланта и артистичния живот на Артур Рубинщайн.


Записи

Рубинщайн записва обширно за RCA Victor, правейки голям брой камерни, концертни и соло изпълнения от 1928 до 1976. Той записва концерта на Едуард Григ с Южен Орманди и Филаделфийския оркестър във формат 78-rpm. Той също записва всички 5 концерта на Бетховен за пиано, включително първия стереофоничен сет, с Йосиф Крипс и Симфонията на въздуха през 1956. Всички негови записи, включително голяма част от соло изпълненията на Шопен, са пуснати в продажба на CD.


Награди и отличия


Почитане

От 1974 г. в Израел се организира Международен конкурс по пиано „Артур Рубинщайн“. От 4 април 1984 г. Лодзката филхармония носи името на Артур Рубинщайн. На 4 ноември 1991 г. Държавното музикално училище в Бидгошч също приема името „Артур Рубинщайн“.

От 1993 г. в Бидгошч се провежда Международен конкурс за млади пианисти „В памет на Артур Рубинщайн“. Патрон на конкурса е Ева Рубинщайн, дъщеря на известния пианист.

Със заповед на Сейма от 7 март 2007 г. е прието 2007 г. да бъде Годината на Артур Рубинщайн.

През 2008 г. в Лодз е създадена Международна музикална фондация „Артур Рубинщайн“, която организира „Rubinstein Piano Festival“. В Музея на град Лодз се намира най-голямата експозиция от вещи от Артур Рубинщайн, в т. нар. Музикална галерия, предадени от неговото семейство.


Цитати от Артур Рубинщайн

  • Мога да изсвиря 40-минутната ефектна Соната от Лист и да не се уморя. Докато и най-краткият етюд от Шопен ме води до напрегнато усилие.
  • Разсеяността е последствие на твърде силно мислене или на пълната му липса, следователно имат право да са разсеяни само гениите и кретените.

източник: уикипедия