Анна (Великобритания)

родена: 1665 г. в Лондон

починала: 1714 г. в Лондон, на 49 г.

погребана в: Уестминстърско абатство, Лондон

управление: 8 март 1702 – 1 август 1714

предшествана от: Уилям III

наследена от: Джордж I

брак: принц Георг Датски

династия: Стюарти

баща: Джеймс II

майка: Ан Хайд

Анна Стюарт става кралица на Англия, Ирландия и Шотландия на 8 март 1702 г. На 1 май 1707 г., когато Англия и Шотландия се обединяват, тя става първият суверен на Великобритания.

Биография

Кралица Анна е последният монарх от династията на Стюартите. Тя е втора дъщеря от брака на Джеймс II и Ан Хайд. Родена е през 1665 г. Тя не играе роля при царуването на баща си, но взема дейно участие при Славната революция от 1688 г.

Ан се жени за датския принц Георг (1653–1708), но двамата нямат наследник, тъй като тя губи 17 деца в дългогодишна битка със заболяване: тромбофилия. Анна умира през 1714 г. на 49-годишна възраст.

След смъртта на Уилям III, Ан, която е дъщеря от протестантския брак на Джеймс II и самата тя е протестантка, е достоен наследник на короната. Самата тя няма конфликт с Парламента, но е принудена да присъства редовно на заседанията на правителството, за да държи под контрол доведения си брат си Джеймс Франсис Едуард Стюарт, който е претендент за короната.

Най-важното конституционно дело през царуването на Ан е пълното обединение на кралство Англия и кралство Шотландия в една държава – кралство Великобритания (Ирландия е присъединена към този съюз през 1801 г.).

Характерната черта на Стюартите да разчитат на своите любимци се проявява при Ан. Нейната най-голяма довереница е Сара Чърчил, която има огромно влияние върху кралицата. Съпруг на Сара е Джон Чърчил, херцог Марлборо, който печели няколко победи над французите във Войната за испанското наследство. Ан и Сара са неразделни. Сара грубо използва своята власт над кралицата и често я оскърбява публично. Междувременно консерваторите правят Абигейл Хил камериерка в кралския двор, за да осигурят нуждата на Ан от обич и съчувствие. Откакто Ан е привързва към новата си камериерка, се открива въпросът за наследството на короната, което води до разгорещен спор между Ан и Марлборо. Връзката на Ан и Чърчил се разпада и, въпреки победите на херцога, той е отстранен от държавна служба, а Сара е игнорирана за сметка на Абигейл Хил. Тази история е разказана от филма „Фаворитката“ (2018).

Много от конфликтите в Англия са резултат от зараждането на двупартийната система в управлението: тори (консерватори) и виги. Двете партии се борят за мнозинство в парламента и контрол над Ан. Възпитанието ѝ като Стюарт я кара да приеме кандидата на консерваторите за наследник на короната – доведения ѝ брат ѝ Джеймс, но в крайна сметка тя приема кандидата на вигите: Хановерския граф Георг, по късно Джордж I.

източник: уикипедия