Андре-Жак Гарнерен

роден: 31 януари 1769 г. в Париж, Франция

починал: 18 август 1823 г. в Париж, Франция, на 54 г.

националност: Франция

професия: изобретател, летец, инженер, физик

известен с: първия регистриран скок с парашут

семейство:

  • съпруга: Жан-Женевиев Лебро
  • брат: Жан-Баптист Гарнерен

Андре-Жак Гарнере́н (фр. Andre-Jacques Garnerin) е френски пилот, извършил на 22 октомври 1797 г. първия регистриран скок с парашут от височина 1000 м над Париж.

Живот

Гарнерен е роден в Париж през 1769 г. Учи физика, преди да се присъедини към френската армия в хода на Френската революция (1792 – 1797 г.). Именно там започва да се интересува от балони и агитира за употребата им за военни цели. След полета на братя Монголфие през 1783 г. става ясно, че балоните могат да летят и да носят хора. През същата година Луи-Себастиен Ленорман създава първия парашут от два чадъра и с него скача успешно от дърво. Две години по-късно Жан-Пиер Франсоа Бланшар успешно спуска от балон с парашут котка, поставена в кошница.

Андре-Жак Гарнерен започва да експериментира с парашут, докато е в плен в Австрия, но завършва първия си експериментален модел чак през 1797 г. Той има 36 ребра и с диаметъра си 8 метра прилича на гигантски чадър. С негов по-късен вариант Гарнерен скача от кошницата на балон, пълен с водород над парка „Монсо“ в Париж, от височина около 400 метра. Парашутът обаче няма отвор на върха си и в началото се устремява към Земята с висока скорост, но после се разтваря добре и се стабилизира, което дава възможност на Гарнерен да се приземи невредим сред бурните овации на събралата се да наблюдава скока тълпа. Именно този скок от самоделен водороден балон е първият парашутен скок в Европа. Две години по-късно съпругата му става първата жена, скочила с парашут.

Гарнерен продължава да експериментира и създава парашути до края на живота си, като в тази дейност е подкрепен от брат си Жан-Баптист.