Андон Жостов

роден: 26 ноември 1842 г. в ГайтаниновоОсманска империя

починал: 21 ноември 1903 г. в София, Княжество България, на 60 г.

националност: България

професия: духовник

Андон (Антоний) Стоев Жостов е български възрожденски духовник и просветен деец. Участва в борбата за самостоятелна българска църква и за отхвърляне на върховенството на Цариградската патриаршия.

Биография

Андон Жостов е роден в 1842 г. в неврокопското село Гайтаниново. Завършва училище в Солун и става учител в Гайтаниново, а по-късно свещеник. Участва в борбата за самостоятелна българска църква и е сред организаторите на Народния събор в Гайтаниново в 1869 г. за отхвърляне на върховенството на Цариградската патриаршия. През 1869-1870 г. учи в родното си село при изтъкнатия педагог Захари Бояджиев, където усвоява преподаването на български и турски език. Подпомага активно дейността на учителско дружество „Просвещение“ в Неврокоп. Преследван е от властите и два пъти е осъждан на смърт.

След Руско-турската война семейство Жостови се установява в освободената част от България. Тук продължава да развива активна просветна дейност и е сред основателите на софийската църква „Свети Николай Софийски“. След Съединението отговаря за училищното и църковното дело в Серско и подпомага Неврокопската българска община.

Тримата му синове Константин Жостов, Димитър Жостов и Спас Жостов са видни офицери от Българската армия.


Родословие

източник: уикипедия