Алексей Апостол.

роден: 6 януари 1866 г. в Атина, Гърция

починал: 20 юни 1927 г. в Хелзинки, Финландия, на 61 г.

националност: Финландия

професия: диригент

музикална кариера:

  • звание: майор
  • направление: военна музика

Майор Алексей Апостол (с рождено име Апостол) е финландски диригент от български произход, един от основоположниците на финландската военна музика.

Биография

Алексей Апостолов е роден на 6 януари 1866 г. в Атина и още малък остава сирак. По време на Руско-турската война през 1877 – 1878 г. той е прибран от войниците от Трети стрелкови Фински лейбгвардейски батальон, а след края на войната заминава с тях за Финландия, където е осиновен от офицер от батальона. Той получава образование и е включен във военния оркестър, ръководен от диригента Адолф Леандер.

През 1888 г. Алексей Апостол завършва музикално училище, от 1890 работи като диригент на военен оркестър, а през 1899 г. заема мястото на Леандер начело на оркестъра на Финския лейбгвардейски батальон. През 1901 напуска армията в знак на протест срещу започналата русификация.

През следващите години Алексей Апостол се заема с различни начинания – прави опити да създаде музикален магазин, фабрики за музикални инструменти, нотно издателство, духов оркестър, организира военни оркестри и обучава диригенти, като сред учениците му е Георг Малмстен, една от водещите фигури във финландската популярна музика в периода между двете световни войни. След това е заместник-директор (1912 – 1918) и икономически директор (1918 – 1921) на Хелзинкската филхармония. След получаването на независимост на Финландия той става главен военен диригент и организира създаването на полкови оркестри.

Алексей Апостол умира на 20 юни 1927 г. в Хелзинки и е погребан във военното гробище „Хиетаниеми“.

източник: уикипедия