Агатон

роден: ок. 577 г. на остров Сицилия, Италия

починал: 10 януари 681 г. в Рим, Италия, на 104 г.

националност: Италия

титла: римски папа

понтификат:

  • начало: 27 юни 678 г.
  • край: 10 януари 681 г.
  • предшественик: Доний
  • наследник: Лъв II

Свети Агатон (Agatone, мъжка версия на разпространеното име Агата) е римски папа през периода 678-681 г. Той е първият папа, който полага клетва при избора. Агатон е и най-възрастният водач на Католическата църква в историята ѝ. Канонизиран е за светец от Католическата и от Православната църква.

Агатон е роден най-вероятно през 577 г. на остров Сицилия в богато гръцко набожно семейство. От малък е възпитан в християнските ценности от родителите си, които го запознали с Библията, житията на светците и други религиозни книги.

След смъртта на родителите му, Агатон раздава огромното си наследство (оценено на 1633 литра злато) и става монах в манастир близо до Палермо.

Има основания да се смята, че при избирането му за папа на 27 юни 678 г. е бил на над 100 години. Агатон е първият папа, който полага клетва при избора.

По време на понтификата си активно участва в Третия Константинополски събор (680-681), свикан от Константин IV Погонат, където е постигната окончателна победа на официалната църква над еретичното течение монотелетизъм в християнството. По време на същия Събор папата умира на 10 януари 681 г.

Папа Агатон е известен с чудесата, които е извършил, поради което е удостоен с титлата Тагматуда. Канонизиран е за светец на Католическата и Православната църква.

източник: уикипедия