Абрахам Ортелий

роден: 14 април 1527 г. в Антверпен, Брабант

починал: 28 юни 1598 г. в Антверпен, Испанска Нидерландия, на 71 г.

националност: Нидерландия

професия: географ

научна дейност в област: география

Абрахам Ортелий (на нидерландски: Abraham Ortels, латинизирано на Abraham Ortelius) е фламандски картограф и географ, смятан за създател на първия съвременен атлас.

Биография

Абрахам Ортелий е роден на 14 април 1527 г. в Антверпен, част от владенията на Хабсбургите (днес в Белгия). Той е член на влиятелната по това време фамилия Ортелий и пътува много из Европа – в цяла Нидерландия и в Германия, Франция, Англия, Ирландия и Италия.

Ортелий започва да работи като гравьор на карти и през 1547 г. става член на антверпенската картографска гилдия. В началото на кариерата си се занимава главно с търговска дейност, като повечето му пътувания до 1560 г. са с такава цел. През тази година той предприема пътуване до Трир, Лотарингия и Поатие, заедно с Герардус Меркатор, и вероятно под негово влияние, започва да се интересува от научна география. През следващите години се заема със съставянето на атласа „Theatrum Orbis Terrarum“ („Театъра на света“), с който остава известен в историята на картографията.

През 1575 г. Абрахам Ортелий е назначен за географ на испанския крал Филип II. Това става с препоръките на Бенито Ариас Монтано, тъй като по-рано родът Ортелий е подозиран в симпатии към протестантството. С издадената от фламандския издател и печатар от френски произход Плантен „Synonymia geographica“ (1578), разширена по-късно под заглавието „Thesaurus geographicus“ (1587, 1596), той поставя основите на критичния анализ на античната география. В последното издание на тази книга Ортелий разглежда възможността за континентален дрейф, превърнала се в основна за геологията теория няколко века по-късно.

Абрахам Ортелий умира в родния си град на 28 юни 1598 г.

източник: уикипедия