Абебе Бикила

Роден: 7 август 1932 г. в Ято, Етиопия

Починал: 25 октомври 1973 г. в Адис Абеба, Етиопия, на 41 г.

Националност: Етиопия

Професия: спортист

Медали от Олимпиади:

Абебе Бикила (Abebe Bikila) е етиопски маратонски бегач, олимпийски шампион през 1960 и 1964 г. Стадион в столицата на Етиопия – Адис Абеба е кръстен на негово име. На Олимпиадата през 1960 бяга бос, тъй като не са му удобни маратонките на спонсора Adidas. Той е първият атлет, печелил олимпийския маратон два пъти.

Още

Бикила е роден в село Ято, което се намира на 9 км от Мендида. Баща му е овчар. След време е открит от шведски треньор, работещ в Етиопия.

Взима участие на олимпиадата в Рим съвсем случайно. Минути преди самолета на етиопците да излети той заменя Уами Бирату, който се контузва в последния момент. Спонсорът на олимпиадата (Адидас) дава обувки на Абебе, но той ги отказва, защото не са му удобни и решава да тича така, както е тренирал – бос.

Треньорът на Бикила го предупреждава за най-големия му конкурент – мароканецът Ради Бен Абдесалам, който е трябвало да се състезава с номер 26. По време на състезанието Бикила изпреварва голям брой бегачи, като целта му е да намери номер 26. Когато най-после стига до него, двамата се откъсват от другите и пристигат 500 метра преди финала заедно. Абебе печели с време 2:15:16 – нов световен рекорд.

Абебе Бикила печели бос Олимпиадата в Рим 1960

Бикила се връща в Етиопия като герой и е награден със специален медал. Няколко дни преди олимпиадата в Токио през 1964 е опериран от апендицит. Той отива на олимпиадата, но никой не очаква от него да участва. Въпреки това той се записва за маратона и отново спазва същата тактика да се движи с лидерите до двадесетия километър. Само след 35-ия километър той има преднина пред втория от цели 4 км. Финишира с маратонки ASICS и с ново рекордно време – 2:12:11. Така Абебе става първият атлет печелил олимпийския маратон два пъти.

Абебе Бикила печели и Олимпиадата в Токио 1964
Abebe Bikila of Ethiopia performs his post race routine of calisthenics after winning the Men’s Marathon race on 21st October 1964 during the XVIII Summer Olympic Games at the National Stadium in Kasumigaoka, Shinjuku, Tokyo, Japan. (Photo by Keystone/Hulton Archive/Getty Images)

На 22 март 1969 г. Абебе Бикила преживява автомобилна катастрофа, от която остава парализиран в долната част на тялото, и никога не прохожда повече, макар че участва в различни състезания за инвалиди. Катастрофата е причина и за фаталния мозъчен кръвоизлив, от който почива на 25 октомври 1973 г.

20th July 1970: Former marathon runner and winner of two Olympic gold medals Abebe Bikila practises archery from his wheelchair in preparation for the International Paraplegic Games being held at the Stoke Mandeville Stadium in Aylesbury, Buckinghamshire. He suffered a severe spinal injury which ended his running career. (Photo by Roger Jackson/Central Press/Getty Images)

На името на Абебе Бикила са кръстени множество училища и спортни прояви, както и стадион в столицата на Етиопия Адис Абеба.

източник: уикипедия